Nutricionistica tvrdi da gljive prije konzumacije treba ostaviti na suncu, evo zašto

Foto: 123RF

AUSTRALSKA nutricionistica Laura Ford otkrila je jednostavni trik za povećanje dnevnog unosa vitamina D. Kako tvrdi, ako 100 grama gljiva ostavite na suncu barem 15 minuta, one mogu apsorbirati sunčeve zrake i povećati količinu vitamina D na do 100 posto preporučenog dnevnog unosa. 

Snimku je objavila na TikToku kako bi ljudima pojasnila da je to jedan od mogućih načina da povećate unos vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju, a terapija je za kožne bolesti, visoki krvni tlak i kolesterol. Mnogi ljudi koji su zatvoreni u svom domu ili uredu pate od nedostatka tog nutrijenta jer nisu u dovoljnoj mjeri izloženi sunčevoj svjetlosti. 

Laura pojašnjava da se kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti proizvodi vitamin D3 koji se pretvara u kalcifediol. Gljive su sposobne proizvesti isto jer sadrže spoj zvan ergosterol koji omogućava pretvaranje sunčeve svjetlosti u upotrebljivi oblik vitamina D2.

Nutricionistica tvrdi kako su istraživanja otkrila da konzumacija gljiva izloženih suncu povećava razinu vitamina D u organizmu, slično kao i konzumiranje dodataka.

Nakon ostavljanja gljiva na suncu, mogu se spremiti na bilo koji način koji ste planirali.

@laurafordnutrition

Do it for your bones 🦴 ##education ##edutok ##nutrition ##nutritiontips ##mushroom

♬ She Share Story (for Vlog) - 夕依

Iako je nekoliko korisnika TikToka dovelo u pitanje je li ova informacija stvarna, stručnjaci iz udruga Australian Mushrooms i Berkeley Wellness tvrde da jest.

"Budući da gljive sadrže 'provitamin' ergosterol, kad su izložene UV zračenju, proizvode više D vitamina", kažu.

Laurin video je postao viralan i pregledan je više od 171 tisuću puta.

Pročitajte više