Od srčanog udara do lomova kostiju: Evo što svaki dan u tjednu znači za vaše zdravlje

Foto: 123RF

NIJE samo ponedjeljak redovni krivac za vaše loše raspoloženje. Naime, stručnjaci su otkrili da svaki dan u tjednu nosi određen rizik za vaše zdravlje.

No nije sve tako negativno. Želite izgubiti kilograme ili se oprostiti s pušenjem cigareta? Ispada da donošenje takvih odluka određenim danima povećava vjerojatnost da ćete postići svoj cilj.

Ponedjeljak

Stres zbog povratka na posao, uz previše uživanja tijekom vikenda, mogu biti vrlo loša kombinacija. Naime, stručnjaci su otkrili kako je upravo ponedjeljak dan u kojem je najveća vjerojatnost da doživite srčani udar.

Studija objavljena u British Medical Journal pokazala je da bi rizik mogao biti i do 20% veći prvog dana u tjednu u odnosu na druge dane. A ako ste mislili da je možda vrijeme da baš u ponedjeljak započnete prakticirati zdraviju prehranu, prema riječima stručnjaka, to će izazvati frustracije.

Nasuprot tome, studija kojom su analizirana četiri milijuna NHS postupaka otkrila je da pacijenti imaju najbolje šanse za brzi oporavak ako im je operacija zakazana u ponedjeljak jer su liječnici i medicinske sestre tada manje umorni i puno su oprezniji.

Utorak

Istraživanje je otkrilo da radnici utorkom najčešće javljaju da su prehlađeni ili da pak osjećaju bolove u trbuhu te da su se otrovali hranom. 

Srijeda

Psiholozi sa Sveučilišta u Sydneyju otkrili su da je srijeda dan u tjednu kada ste najlošije raspoloženi.

Osim toga, prema drugom istraživanju, srijeda u 15:30 je vrijeme kada će se brojne žene požaliti kako su umorne te pod stresom.

Dobra vijest je da, ako pokušavate smršavjeti, ovo najbolji dan za donošenje te odluke. Također, srijeda je dan kada će promjena na vagi biti najtočnija i tada najbolje možete pratiti svoj napredak iz tjedna u tjedan, prema znanstvenicima sa Sveučilišta u Tampereu.

Četvrtak

Četvrtkom je vaš libido na vrhuncu. Tjedna razina hormona stresa, kortizola, ovim danom doseže vrhunac, a dobra je vijest da upravo on stimulira spolne hormone.

No ovo nije dobar dan za odlazak u bolnicu jer su velike šanse da ćete biti zadržani na liječenju i tijekom vikenda. Iza toga se skriva logičan razlog - većinu nalaza ćete moći dobiti tek tijekom sljedećeg tjedna. To je potvrdilo i istraživanje koje je proveo The Institute for Public Policy Research, a koje je pokazalo da su pacijenti koji su u bolnicu došli u četvrtak u prosjeku boravili 6,1 dan, u usporedbi s 5,6 dana kada su primljeni ponedjeljkom ili utorkom.

Petak

Iako je ovo za mnoge dan kada je njihovo raspoloženje na vrhuncu, to je isto tako dan kada je većina radnika najmanje produktivna. Podaci koje je analizirala softverska tvrtka Red Booth otkrili su da petkom izvršavamo samo 16% zadataka, što nas čini za petinu manje učinkovitima nego ponedjeljkom.

Osim toga, osjećaj uzbuđenja zbog nadolazećeg vikenda mogao bi biti razlog zašto je petak dan kada ćemo najvjerojatnije prekršiti bilo kakvu dijetu, pokazalo je istraživanje tvrtke Tesco.

Također, petak je dan kada se događa najviše prometnih nesreća. Direct Line Car je utvrdilo da vozači petkom imaju 14% veće šanse da sudjeluju u sudaru, u odnosu na druge dane u tjednu, a najrizičniji period dana je oko 17 sati.

Subota

Ako se radujete opuštajućem vikendu, loša vijest je da je subota dan kada ćete najvjerojatnije imati migrenu, prema studiji kojom je analizirano 40.000 napadaja migrene, a koja je objavljena u časopisu Acta Neurologica Scandinavica. Stručnjaci smatraju da je razlog tome nakupljeni stres tijekom tjedna te nagla promjena rutine.

I budite na oprezu oko 18:30 u subotu navečer jer je to vrijeme kada se događa najviše nesreća u kuhinji.

Nedjelja

Nedjelja je najgori dan za hitni prijem u bolnicu. Naime, istraživanje je otkrilo da su tada najveće šanse da umrete od komplikacija. To je vjerojatno zato što nedjeljom u bolnice dolaze samo hitni slučajevi.

Iako na nedjelju vjerojatno gledate kao dan za odmor, danski stručnjaci su otkrili kako se upravo na samom kraju tjedna događa najviše lomova kostiju.

Osim toga, zbog briga oko nadolazećeg tjedna nedjelja je dan kada su vam najveće šanse da ćete loše spavati, piše The Sun.

Pročitajte više