"Ono smo što jedemo": Danas je Svjetski dan zdravlja probavnog sustava

Foto: Shutterstock

OD 2005. godine 29. svibnja se obilježava Svjetski dan zdravlja probavnog sustava. Ovaj dan promovira Svjetska gastroenterološka organizacija (WGO) radi podizanja svijesti stanovništva o prevenciji i liječenju probavnih bolesti.

Pod krilaticom "Živite dobrim životom: ono ste što jedete", provode se javnozdravstvene kampanje čija je pozornost usmjerena na probavne bolesti ili poremećaje te na njihovu prevenciju i liječenje.

Kako prepoznati da zdravlje probave nije dobro?

Neki znakovi upozorenja da biste trebali posjetiti liječnika uključuju prekomjerne plinove, zatvor, proljev, mučninu, povraćanje i bol.

Savjeti za održavanje probavnog sustava zdravim

Ako želite svoj probavni sustav održati zdravim, na prvom mjestu pripazite na prehranu. Jedite cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće. Ta hrana je bogata vlaknima, koja mogu pospješiti rad crijeva i pobrinuti se za vaš crijevni mikrobiom.

Ne zaboravite piti vodu, između 1.5 i 2 litre dnevno. Također, vodite računa o svom životnom stilu redovitom tjelovježbom, dobrim snom i smanjenjem stresa koji može biti izvor mnogih probavnih tegoba poput bolova u trbuhu, mučnine, nadutosti, prekomjernih plinova ili proljeva.

Pročitajte više