Opasni znakovi koji ukazuju da pijete previše mlijeka

Foto: Pexels

KONZUMIRANJE oko 240 mililitara mlijeka dnevno osigurava 30 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija. Osim toga, mlijekom unosimo proteine, masti te vitamine D i B12.

Kalcij je ključan za zdravlje kostiju. Kravlje mlijeko sadrži i magnezija te kalij, a oba nutrijenta promiču zdravlje zubi i kosti. No sa svime je moguće pretjerati, a to vrijedi i za mlijeko. Kad se konzumira u prevelikim količinama, može nanijeti štetu kostima, što je suprotno onome što bi trebalo činiti.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu BMJ, pijenje tri ili više šalice mlijeka u danu povećava kod žena rizik od frakture kostiju. Ljudi koji su pili tu količinu mlijeka povećali su rizik od tog neželjenog ishoda za 16 posto. 

Šanse za prijelome rastu zbog šećera nazvanog galaktoza, a koji se prirodno nalazi u mlijeku. Vjeruje se da on pogoršava oksidativni stres i pridonosi kroničnoj upali. Mliječni proizvodi, uključujući punomasno kravlje mlijeko i sir, sadrže zasićene masti, koje mogu povećati upalu. Zasićene masnoće mogu povisiti loš kolesterol i povećati rizik od srčanih bolesti.

Prema drugoj studiji, objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, prijelomi kostiju zbog osteoporoze kod starijih odraslih osoba češći su u zemljama koje konzumiraju najviše mliječnih proizvoda, životinjskih bjelančevina i kalcija. 

 Ako ste u prošlosti bili osjetljivi na prijelome kostiju ili je to problem s kojim se trenutno borite, posavjetujte se s liječnikom oko unosa kravljeg mlijeka. Do 250 mililitara mlijeka dnevno je količina koja se smatra sigurnom za većinu ljudi.

Pročitajte više