Osam mogućih simptoma raka vrata maternice koje nikada ne biste trebali ignorirati

Foto: 123RF

NAŽALOST, zbog pandemije koronavirusa mnoge su žene odlučile preskočiti pregled cerviksa koji bi mogao biti ključan u ranom otkrivanju raka vrata maternice. Prema određenim navodima, oko 99.8 posto slučajeva raka vrata maternice može se spriječiti, a rano otkrivanje je ključno.

 

Kako bi se potaknulo što veći broj žena da odu na pregled, svake godine trećeg tjedna u siječnju se obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Ako se rak vrata maternice otkrije u prvoj fazi, imate najveće šanse da ga preživite. Ali ako se dijagnosticira u četvrtoj fazi, imate samo 5 posto šanse da preživite pet godina ili duže. Zbog toga je važno znati na koje promjene treba paziti i što prije ih testirati.

 

1. Abnormalno krvarenje

Ginekologica Shree Datta kaže da je jedan od ključnih simptoma na koji treba paziti kada je riječ o raku vrata maternice abnormalno krvarenje. Rekla je da bi se ono moglo pojaviti nakon seksa ili između vaših uobičajenih menstrualnih razdoblja. No ako ionako imate neredovite mjesečnice, to bi moglo biti teško uočiti, pa pripazite. Abnormalno krvarenje moglo bi se dogoditi i ako ste prošli menopauzu.

Ipak, NHS navodi da abnormalno krvarenje ne znači da imate rak vrata maternice, ali biste svakako to trebali provjeriti kod svog liječnika što je prije moguće.

 

2. Iscjedak iz rodnice

Vaginalni iscjedak koji izgleda ili miriše neobično mogao bi biti znak raka vrata maternice, rekla je dr. Datta. Ako otkrijete da su se boja, miris i konzistencija promijenili, to je nešto što stvarno morate provjeriti. Naime, kad raku nedostaje kisika, to može uzrokovati infekciju koja dovodi do neobičnog iscjetka neugodnog mirisa.

3. Krv u mokraći

Datta kaže da ako primijetite krv u mokraći, to bi također mogao biti znak raka vrata maternice. Odnosno, ako se rak proširi u vašu rodnicu, to može prouzročiti značajnu štetu koja rezultira krvarenjem.

4. Promjene u probavi

Ako ste primijetili da se vaša probava drugačije ponaša, i to bi mogao biti znak raka vrata maternice. Ako vam je stolica promijenila konzistenciju tijekom duljeg vremenskog razdoblja, možda je vrijeme da posjetite svog liječnika opće prakse. 

 

5. Nadutost

Većinu vremena nadutost je uzrokovana nečim što ste pojeli, gaziranim pićima ili promjenom prehrane. Ali ako doživite uporno nadimanje, važno je da posjetite svog liječnika opće prakse.

6. Bol tijekom seksa

Bol tijekom seksa može biti znak brojnih različitih problema, ali jedan je i rak vrata maternice. Budući da bolest često dolazi bez simptoma, bol tijekom odnosa jedan je od ključnih pokazatelja. To može biti znak da se rak širi na okolna tkiva.

7. Bolovi u donjem dijelu leđa

Naravno, postoje brojni mogući uzroci bolova u leđima, ali oni mogu biti i znak upozorenja da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima.

8. Nenamjeran gubitak kilograma

Iako bi gubitak kilograma bez napora mogao zvučati kao odgovor na mnoge naše molitve, to nikada nije dobar znak ako se dogodi naizgled bez razloga. Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak kilograma obično su znakovi da tijelo ne radi ispravno - pokušava uštedjeti energiju. Ako primijetite da ne jedete kao i obično, odite kod liječnika opće prakse.

Također, Datta kaže da su glavni čimbenici rizika za rak vrata maternice zaraza HPV-om i pušenje, prenosi The Sun.

"Imati druge infekcije poput klamidije ili HIV-a također može povećati vašu šansu za razvoj raka vrata maternice. Uzimanje kontracepcijskih pilula duže od 5 godina može također malo povećati rizik od raka vrata maternice. Ako je drugi član vaše obitelji bolovao od raka vrata maternice ili ako ste imali određene vrste raka, poput raka bubrega ili rodnice, također imate veći rizik od raka vrata maternice", objasnila je.

 

Pročitajte više