Osam neobičnih zvukova koje naše tijelo proizvodi i što točno znače

Foto: Shutterstock

VEĆINI ljudi poznata je činjenica da naše tijelo ponekad ispušta zvukove. Nekad si ih možemo objasniti, ali nekad to nije slučaj pa sami sebe zabrinemo je li sve u redu. 

Primjerice, svima nam je poznato i normalno kad čujemo kruljenje u trbuhu jer ga povezujemo s gladi. No, što je, primjerice, s pucketanjem u vratu, šuštanjem u ušima ili pucketanjem u vratu? Odgovore na ta i slična pitanja donio je portal Best Health, koji je opisao osam najčešćih zvukova koje naše tijelo ispušta i što ti zvukovi zapravo znače. 

Kruljenje u trbuhu

Neobičan zvuk koji čujete nakon obroka samo je rezultat zraka i tekućine koji se kreću kroz probavni trakt. U drugom slučaju, ako čujete kruljenje na prazan želudac, vaša crijeva možda čiste ostatke hrane i tekućine od prijašnjih obroka ili ukazuju na to da biste trebali nešto pojesti. 

No, ako su zvukovi iz trbuha praćeni grčevima, boli ili mučninom, ali ne i pražnjenjem crijeva, svakako potražite liječničku pomoć.

Čudan zvuk disanja tijekom vježbanja

Ako ste tijekom istezanja ili vježbanja joge čuli zvuk koji je izlazio iz usta dok ste disali, ne morate brinuti jer se radi o potpuno normalnoj tjelesnoj reakciji. U određenim pozama dišni se putevi sužavaju, a prolazak zraka kroz njih proizvodi drugačiji zvuk od normalnog disanja. 

Trebate se zabrinuti samo ako sličan zvuk i otežano disanje čujete dok mirujete ili ste u uspravnom položaju. U tom slučaju svakako je korisno posjetiti liječnika i provjeriti da se ne radi o alergijama ili nekim drugim težim stanjima. 

Pucketanje u vratu

Kada okrećete glavu te osjetite i čujete pucketanje u vratu, možda ćete pomisliti da nešto nije u redu, ali to je sasvim normalna pojava. Vrat se sastoji od više zglobova, a svaki od njih je ispunjen tekućinom i ovojnicom. Pritisak na tekućinu opada savijanjem tih zglobova te dolazi do opuštanja sitnih mjehurića zraka koje onda čujete dok pomičete vratom. 

Iako je ovaj zvuk u većini slučajeva sasvim normalan, ako počnete osjećati bol koja se počinje širiti niz ruke, trebali biste posjetiti liječnika jer možda patite od poremećaja živaca, prenosi Best Health.

Šuštanje u ušima

Ako ste imali dug i naporan dan, moguće je da ćete, kad glavu položite na jastuk, čuti zvuk u ušima. Taj neobičan zvuk je zvuk krvi koja prolazi kroz vratne žile koje se nalaze iza uha, a čujemo ga jer jastuk blokira vanjsku buku. No, ako šuštanje u ušima čujete i dok ne ležite, za to bi mogle biti krive alergije ili infekcije, piše Best Health.

Vaginalni vjetar

Vaginalni vjetar, poznat i kao queef, označava ispuštanje zračnog mjehura iz vagine. Najčešće se događa tijekom tjelovježbe ili penetrativnog seksa, kada u vagini ostane nešto zraka koji se izbacuje uz zvuk sličan vjetrovima iz crijeva. Možda ste se nekada uplašili kada ste čuli ove zvukove, ali oni su uobičajeni i ne uzrokuju nikakve štetne ili opasne posljedice.

Zvonjava u glavi

Svatko od nas barem je jednom u životu osjetio zvonjavu u glavi, zvuk koji nije nimalo ugodan i često nas uplaši. Vrlo glasna buka, infekcije i starenje mogu oštetiti dlačice u uhu, što stimulira pužnicu da šalje signale u mozgu čak i kad nema zvuka, piše Best Health. 

Ovaj problem se u većini slučajeva riješi sam od sebe, ali ako zvuk traje više dana ili počnete osjećati bol, svakako potražite savjet liječnika.

Pucketanje u ramenu

Ako vam rame ispušta neobične zvukove kada pokušavate dosegnuti nešto s ormara ili police, možda se samo radi o upaljenom zglobu. Ponavljajući pokreti pružanja ruke iznad glave mogu dovesti do upale burze, male vrećice ispunjene tekućinom koja se nalazi u ramenu, što rezultira pucketanjem.

Pištanje u nosu

Piskutavi zvukovi iz nosa mogu biti prava gnjavaža, posebno ako se počnu javljati prije spavanja. Pištanje u nosu obično je znak opstrukcije protoka zraka, što može značiti da višak sluzi prekriva nosne prolaze. U ovom slučaju često mogu pomoći dekongestivi za prehladu ili antihistaminici za alergije koji pročišćavaju nosne prolaze.

Pročitajte više