Osam stvari koje niste znali o ženskim grudima

Foto: Pexels

BILO zbog estetike ili iz praktičnih razloga, većina žena ne može zamisliti život bez svojih grudi.

Grudi dolaze u različitim oblicima i veličinama, a nijedna dojka nije potpuno ista kao druga, ali u konačnici, sve imaju istu funkciju. Ne može se poreći da izvršavaju važne zadatke, ali jeste li se ikad zapitali što sve još uvijek ne znate o svojim grudima?

Pa, evo nekih činjenica koje biste trebali znati:

1. Nisu sačinjene samo od masti

Suprotno onome u što mnogi vjeruju, vaše grudi sadrže više od masnih tkiva.

"Dojke se sastoje od masti, mliječnih žlijezda i kanala te vlaknastih vezivnih tkiva nazvanih Cooper's Ligaments, koje pomažu u pružanju strukturne potpore", objašnjava kirurginja dr. Esther Chuwa, savjetnica za dojke.

Međutim, to ne znači da ćete, ako imate manje grudi, proizvoditi manje majčinog mlijeka. Veličina vaših grudi ne određuje koliko mlijeka stvarate! 

2. Jedna je najvjerojatnije veća od druge

"U većine je žena lijeva dojka obično malo veća od desne. Vrlo je malo žena sa savršeno simetričnim grudima. Neznatna razlika u veličini od 15 do 20 posto između desne i lijeve dojke smatra se normalnom", kaže dr. Chuwa.

Međutim, ako primijetite da se nakon puberteta naglo mijenja veličina dojki, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom jer to može signalizirati ozbiljnije probleme poput tumora i upala.

3. Veličina grudi nema nikakve veze s tim koliko mlijeka možete proizvesti

Proizvodnju majčinog mlijeka kontroliraju hormoni poput oksitocina i prolaktina, koji se oslobađaju kada vaša beba doji. Dakle, što više dojite, vaše tijelo stvara više mlijeka kako bi zadovoljilo potražnju. 

4. Razni čimbenici mogu utjecati na veličinu vašeg grudnjaka

Vitke osobe ne moraju nužno biti ravnih prsa, dok bucmastije žene također ne moraju biti dobro obdarene. Trudnoća i menopauza mogu utjecati i na veličinu vaših dojki. Veličina grudnjaka koji nosite ovisi o mnogim čimbenicima poput genetike i oblika tijela, a također se mijenja i tijekom vašeg života.

"To se obično događa ako žena iznenada izgubi puno kilograma, što može rezultirati smanjenjem veličine grudi. Žene koje prestanu dojiti nakon nekoliko mjeseci također bi mogle doživjeti značajno smanjenje veličine dojki, jer se tada mliječne žlijezde smanjuju", objašnjava dr. Tan Yah Yuen, kirurginja za dojke.

5. Najbolje je raditi mamografiju nakon menstruacije

Žene u dobi od 40 i više godina trebale bi ići na mamografiju jednom godišnje, dok bi se one s 50 i više godina trebale pregledavati jednom u dvije godine, navodi dr. Woon. No, znate li kada je najbolje vrijeme za mamografiju? Vaše će dojke biti minimalnog obujma i najmanje osjetljive oko pet do sedam dana nakon početka mjesečnice, što je idealno vrijeme za pregled, objašnjava dr. Chuwa. 

6. Neke žene mogu doživjeti orgazam stimulirajući bradavice

Kod nekih žena stimuliranjem bradavica postiže se isti učinak kao stimulacijom klitorisa. Dakle, moguće je postići orgazam dodirivanjem bradavica.

"Otkriveno je da stimulacija bradavica aktivira istu regiju mozga kao stimulacija klitorisa, vagine i cerviksa. Stoga se čini da mozak žene na isti način obrađuje stimulaciju bradavica i genitalija. Neke žene mogu biti dovoljno uzbuđene da to dovodi do orgazma", napominje dr. Chuwa.

7. Neke osobe se rađaju s više od dvije bradavice

Umjesto uobičajenog para, neki se ljudi rađaju s dodatnim bradavicama na tijelu! Dodatne bradavice javljaju se kod otprilike jedne od 8000 osoba.

"To su manje urođene anomalije koje se nalaze duž embrionalnih mliječnih linija i mogu se pojaviti izolirano ili biti povezane s tkivom dojke", objašnjava dr. Woon.

Iako su bezopasne, prevelike bradavice mogu biti dosadne jer mogu funkcionirati poput normalne bradavice.

"Kada je prevelika bradavica povezana s tkivom dojke, to tkivo može nabreknuti kad je žena trudna ili doji, pa čak i proizvoditi mlijeko", dodaje dr. Woon.

Najčešće nije potrebno nikakvo liječenje, osim ako dodatna bradavica ne uzrokuje probleme poput krvarenja, pojave čireva i sličnog. U takvim će se slučajevima ukloniti, piše Smart Parents.

8. Dlačice su normalne

Svaka žena ima od 2 do 15 dlaka oko bradavica, čak i ako ih niste primijetili, one su vjerojatno tu.

 

Pročitajte više