Otkriveno koja bi skupina ljudi mogla imati osobitu korist od konzumacije proteina

Foto: Pexels

PREMA novom istraživanju koje je provelo sveučilište McMaster, proteini sirutke i drugi proteinski prašci mogu uvelike poboljšati fizičku snagu starijih ljudi.

U istraživanju su sudjelovale dvije skupine muškaraca starijih od 70 godina. Jedna je skupina uzimala prehrambeni dodatak s više sastojaka na bazi proteina tijekom šest tjedana bez pridržavanja bilo kakvog režima vježbanja. Nasuprot tome, druga skupina muškaraca je tijekom tih šest tjedana uzimala placebo.

Nakon šest tjedana sudionici obje skupine nastavili su uzimati proteinski prah i placebo sljedećih 12 tjedana, a također su se pridržavali progresivnog programa vježbanja koji se sastojao od vježbi otpora i vježbi visokog intenziteta. 

Sudionici koji su uzimali dodatak dobili su oko 0.7 kilograma mišićne mase tijekom prvih šest tjedana. To je iznos mišićne mase koju obično izgube u godini dana. Nakon dodavanja vježbanja u rutinu primijećeno je da su imali više snage nakon uzimanja proteinskih napitaka u odnosu na one koji su uzimali placebo. To jasno pokazuje da je vježbanje neophodno za održavanje mišićne mase i dobrog zdravlja, piše Times Of India.

Ovo istraživanje pokazuje da sarkopenija (progresivni gubitak mišićne mase, snage i funkcije), koja je normalan dio starenja, može povećati rizik od padova, metaboličkih poremećaja i potrebe za pomoći. Starijim ljudima koji ne konzumiraju dovoljno proteina ili ne vježbaju zaista je teško svakodnevno obavljati aktivnosti poput penjanja stepenicama, sjedenja i ustajanja sa stolca i još mnogo toga.

Naravno, prije konzumacije bilo kakvih dodataka prehrani potrebno se konzultirati s liječnikom.

Pročitajte više