Ova ljetna namirnica pomoći će vam pri gubitku kilograma, tvrde stručnjaci

Foto: 123RF

TIKVICE su savršena ljetna namirnica. Imaju samo 20 kalorija po šalici, nula masnoća i kolesterola te 35 posto dnevne preporučene doze vitamina C, piše Huffington Post. 

Sadrže i značajne količine vitamina B6, C, K, riboflavina i minerala poput kalija i mangana, a ovo su još neke njene prednosti: 

1. Potiču probavu

Tikvice poboljšavaju probavu, a mogu smanjiti i učestale tegobe sa zatvorom. One također sadrže značajne količine vlakana, elektrolita i drugih hranjivih tvari koje su potrebne za zdrav probavni sustav. 

2. Usporavaju starenje

Starenje je posljedica djelovanja toksina, slobodnih radikala i upala kojima je tijelo izloženo tijekom godina. Tikvice su bogate antioksidansima i protuupalnim fitonutrijentima koji pomažu osloboditi tijelo od slobodnih radikala.

3. Snižava razinu šećera u krvi 

Visoka razina šećera u krvi i dijabetes problemi su koje dodatno pogoršava nezdrava prehrana. Uključivanjem tikvica u prehranu povećavate unos vlakana. Istraživanja pokazuju da uključivanje najmanje 30 grama vlakana u dnevnu prehranu značajno smanjuje rizik od dijabetesa.

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana 

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu. 

5. Čuvarica prostate 

Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

6. Pomažu pri gubitku težine

Tikvice su niskokalorične i upravo zbog toga idealne za one koji žele smršavjeti. Uključivanjem tikvica u prehranu povećavate unos vlakana i vode. To znači da ćete se dulje osjećati siti zbog čega ćete i manje jesti. Dugoročno, izgubit ćete dio svoje prekomjerne težine.

Pročitajte više