Ovaj čudotvoran napitak za dugovječnost omiljen je odabir mnogih sportaša

Foto: 123RF

SKROMNI engleski farmer Thomas Parr drži rekord za najstariju osobu na svijetu. Živio je, kažu, čak 152 godine zahvaljujući piću koje je konzumirao svakodnevno: sirutki.

Sirutka je tekućina koja sadrži jedan posto albumina i 93 posto vode. Bogata je kalijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom, kobaltom, manganom, vitaminima, važnim enzimima i aminokiselinama. A najbolja stvar je niskokaloričnost sirutke, u sto grama nalazi se svega dvije kalorije.

Sirutka je moćno sredstvo za čišćenje jetre. Sirutka sadrži beta-laktoglobulin koji hrani vaš organizam aminokiselinama (BCAA) koje pomažu kod bolesti jetre. Stručnjaci tvrde da BCAA poboljšava kvalitetu života kod ljudi s dijagnozom ciroze.

Ako ste ovisni o sportu, pokušavate izgubiti na težini ili ste pod stresom, sirutka je odličan odabir jer bogata elektrolitima, održava vaše tijelo hidratiziranim i daje vam više energije. Ona je glavni sastojak u proizvodnji proteina koje sportaši koriste kao dodatak prehrani, pomaže pri oporavku mišića i njihovoj izgradnji. Sirutka je također dobra za vaše živce jer smanjuje razinu šećera u krvi i krvni tlak.

Sirutka smanjuje nakupljene bakterije u crijevima i regulira razinu pH u želucu. Stoga se preporučuje ako patite od zatvora, nadutosti, grčeva i upale crijeva. Ovaj stari, narodni lijek može vam pomoći i kod iscrpljenosti, stresa, prejedanja, visokog krvnog tlaka, kandide i pomoći vam da se oslobodite toksina nakupljenih u vašem organizmu.​​

Sirutka je prirodni diuretik i zato je preporučljivo piti je umjereno. Također možete koristiti sirutku za njegu kože i kose.

Pročitajte više