Ovaj naizgled bezazleni simptom ukazuje na nealkoholnu masnu bolest jetre

Foto: Shutterstock

SLUČAJEVI smrtonosne nealkoholne masne jetre porasli su u posljednja tri desetljeća, pokazala je nova studija. Stanje koje uzrokuje upalu organa može dovesti do raka jetre i ciroze. S obzirom na to da ova bolest često nema vidljivih simptoma, može ju biti vrlo teško dijagnosticirati.

Prema British Liver Trustu, jedna od tri osobe ima nealkoholnu masnu bolest jetre, a da toga nije ni svjesna. Isto tako, liječnici tvrde kako će 20 posto njih razviti ozbiljniji oblik koji može dovesti do ciroze ili raka, a oba stanja mogu biti smrtonosna.

Poznato je da određene bolesti poput dijabetesa, predijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola povećavaju rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, donosi The Sun.

Stručnjaci sugeriraju da bi do još većeg porasta slučajeva moglo doći zbog zapadnjačke prehrane koja je obično bogata masnom i prerađenom hranom. Isto tako, svemu doprinosi i manjak fizičke aktivnosti kod ljudi, kao i pretilost. No kako prepoznati da se radi o ovom opasnom stanju?

Kako objašnjavaju liječnici, jedan simptom većina oboljelih ignorira, a upravo bi on mogao biti jedan od prvih znakova nealkoholne masne bolesti jetre. To je umor. Naime, većina oboljelih osjeća kronični umor koji dulje vrijeme ne prolazi, bez obzira na to jesu li se odmorili ili ne.

Ostali simptomi podrazumijevaju bolove u trbuhu, nadutost, proširene krvne žile neposredno ispod površine kože, povećane grudi kod muškaraca, crvene dlanove i žutilo kože i očiju, također poznato kao žutica.

Pročitajte više