Ovaj problem se javlja u kupaonici, a čest je znak raka debelog crijeva

Foto: Shutterstock

RAK debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3600 osoba, od čega je oko 60% muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim, skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3660 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 69 godina.

Iako je kolorektalni rak treće po redu sijelo raka u svijetu, nakon raka dojke i raka pluća, sveukupne stope raka debelog crijeva smanjuju se, velikim dijelom zbog toga što se sve više ljudi pregledava i mijenja svoje navike kako bi smanjili rizik.

"Ako se rak debelog crijeva rano otkrije, većina pacijenata izliječi se i može nastaviti normalno živjeti", kaže onkolog Anton Bilchik za portal Prevention.

Simptomi raka debelog crijeva često se pogrešno zamjenjuju s drugim uobičajenim stanjima, poput sindroma iritabilnog crijeva ili hemoroida, zbog čega se i zanemaruju.

Uobičajeni znak raka u boji na koji treba obratiti pozornost

Liječnici tvrde da nikada ne treba ignorirati krv u stolici.

"Jedan je od češćih simptoma raka debelog crijeva kod starijih pacijenata", tvrdi gastroenterologinja Rosario Ligresti.

Zašto rak debelog crijeva može izazvati krv u stolici?

"Kako se prekancerozni polipi, poznati kao adenomi, povećavaju i postaju sve abnormalniji te mogu napredovati do raka, potrebna im je povećana opskrba krvlju. Budući da su adenomatozna i kancerogena tkiva nezrela i abnormalna u smislu njihove stanične strukture u odnosu na normalno tkivo debelog crijeva, krvne žile koje opskrbljuju te lezije također su abnormalne i sklonije su krvarenju, što može biti vidljivo u stolici", objasnio je gastroenterolog Brooks Cash.

Krv se može očitovati u obliku tamne stolice, ali ako je riječ o slabom krvarenju, to se može uočiti samo posebnim testovima.

"Krv u stolici relativno je kasni znak kolorektalnog karcinoma i ne pojavljuje se kod svakog pacijenta", ističe dr. Cash.

Krv u stolici može biti posljedica hemeroida, no ponekad zapravo dolazi iz urinarnog trakta ili vagine, što se može zamijeniti s rektalnim krvarenjem.

Drugi potencijalni znakovi raka debelog crijeva uključuju nenamjerni gubitak težine, bolove u trbuhu te promjene u navikama pražnjenja crijeva.

Pročitajte više