Ovako biste mogli ublažiti problem suhoće kože i očiju za vrijeme hladnih mjeseci

Foto: YouTube screenshot

"NIŽE vanjske temperature zadržavaju manje vlage, kao i grijani zrak u zatvorenom prostoru", kaže Shari Lipner, dermatologinja u Weill Cornell Medical Centeru i bolnici New York-Presbyterian u New Yorku. "Ta niska razina vlage u zraku izravno utječe na razinu vlage u vašem tijelu."

Osim toga, naše oči i koža imaju tendenciju postati suši kako starimo zbog hormonalnih fluktuacija, promjena u količini ulja koje proizvodi naša koža i suza koje izlučuju naše oči, pa čak i zbog lijekova poput diuretika i statina. Posljedice mogu biti neugodno suhe oči, ispucala koža i nadražene nosnice. Nekoliko jednostavnih koraka može pomoći.

Pripazite s vodom

Kada dolazi zima, prilagođavanje navika kupanja i njege može pomoći u zaštiti vaše kože. Pretopla kupka ili tuš mogu zvučati sjajno tijekom hladnog dana, ali takva voda će dodatno isušiti vašu kožu. Odlučite se za mlaku vodu, tuširajte i kupajte se kratko i operite se blagim hidratantnim tekućim ili sapunom bez mirisa. 

"Kada izađete iz tuša, nemojte se potpuno osušiti", kaže Lipner. "Ostavite kožu malo vlažnom i odmah nanesite hidratantnu kremu kako biste tu vlagu zadržali u koži."

Zaštitite svoju kožu

Nekoliko jednostavnih mjera zaštite može napraviti veliku razliku tijekom hladnog i suhog vremena. Na primjer, pokrijte se što je više moguće (rukavicama i šalom omotanim oko donjeg dijela lica) dok ste na otvorenom kako biste smanjili kontakt svoje kože sa suhim zrakom i vjerojatnost pucanja.

Nanesite kremu za sunčanje s faktorom 30 ili više na dio kože koji je izložen, čak i ako je vrijeme oblačno. Kada ste u zatvorenom prostoru, nosite gumene rukavice dok perete suđe ili koristite sredstva za čišćenje.

Ublažite suhoću očiju

Ako već imate problema sa suhim očima, zima može pogoršati stanje. "Suha - a posebno hladna i vjetrovita klima - može uzrokovati pojačano isparavanje suza s površine očiju", kaže Ashley Brissette, glasnogovornica Američke akademije za oftalmologiju.

"Korištenje toplog obloga na očima nekoliko minuta dnevno pomaže u oslobađanju ulja u žlijezdama kapaka i poboljšava kvalitetu suza", kaže Brissette. Nježno pranje kapaka dječjim šamponom ili sredstvom za čišćenje lica predviđenim za područje očiju također može pomoći da žlijezde kapaka budu zdrave.

A ako koristite računalo ili tablet, slijedite pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta odmaknite pogled od zaslona i fokusirajte se na mjesto udaljeno oko 20 stopa na 20 sekundi. "Ovo omogućuje očima da se opuste, trepću i odmaraju." Umjetne suze (hidratantne kapi za oči, dostupne u slobodnoj prodaji) sigurne su za korištenje nekoliko puta tijekom dana za osvježavanje suhih očiju.

Ovlaživač zraka može pomoći

Ugodna razina vlažnosti u zatvorenom prostoru je 30 do 50 posto, ali taj postotak može pasti i ispod 20 posto zimi. Ovlaživač zraka s hladnom maglom, posebno kada se koristi preko noći u spavaćim sobama, može spriječiti isušivanje kože, očiju i nosne šupljine. Vlažan zrak vam također može pomoći da lakše dišete dok spavate i otežati zadržavanje virusnih čestica, piše The Washington Post.

Pročitajte više