Šest vrsta zelenog povrća koje bismo trebali redovito jesti, jako je zdravo

Foto: Pixabay

ZELENO povrće izvrstan je izvor esencijalnih vitamina, minerala i antioksidansa koji mogu poboljšati cjelokupno zdravlje. Stručnjaci preporučuju da se ove namirnice redovito konzumiraju u prehrani kako bi njihov učinak na zdravlje bio što bolji.

Vjerujemo da mnogi, na spomen zelenog povrća, okreću očima i misle kako je riječ o hrani koja nije toliko ukusna, ali raznovrsnost jela pokazuje suprotno. Zdravo povrće s ovog popisa može se kombinirati u različitim jelima i na mnogo načina, tako da baš svi mogu pronaći verziju ovih namirnica koja im odgovara. 

Brokula

Brokula je odličan izvor vitamina C i drugih hranjivih tvari poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Redovito konzumiranje brokule može pomoći u kontroli razine šećera u krvi i ojačati imunološki sustav.

Špinat

Bogat željezom i folnom kiselinom, špinat podržava proizvodnju crvenih krvnih stanica i pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava. Također sadrži puno kalija i magnezija koji utječu i osiguravaju zdravlje srca. 

Zelene mahune

Zelene mahune odlična su namirnica koju bi trebali jesti svi koji žele smršavjeti. One su niskokalorične i bogate vlaknima, vitaminom K i kalcijem koji pomaže u održavanju jakih kostiju.

Kelj

Iako se ljudi dijele na one koji ga vole i one koji ga ne vole, nema sumnje da je kelj jako zdrav. Kelj je pun vitamina A, C i K te pruža dobru dozu vlakana i antioksidansa, čime pridonosi i utječe na bolje zdravlje srca. 

Grašak

Gračak doprinosi osjećaju sitosti i potiče normalnu probavu. Dobar je izvor proteina i vlakana te sadrži vitamine A, C i K, kao i fitonutrijente koji podržavaju pravilan rad kardiovaskularnog sustava.

Tikvica

Tikvice su ukusne na apsolutno sve moguće načine, a najbolje od svega je što su i vrlo zdrave. Ovo povrće je prepuno kalija i antioksidansa. Ako se konzumiraju u redovitoj prehrani, utječu na bolji rad srca, regulaciju krvnog tlaka, ali i jačaju imunitet te potiču zdravlje očiju. 

Pročitajte više