Ovi "zdravi" doručci sadrže više kalorija i ugljikohidrata nego deserti

Foto: Instagram

DORUČAK je, kažu neki, najvažniji obrok u danu i zato mnogi nutricionisti savjetuju da bude nutritivno bogat. Ljudi najčešće odabiru žitarice, tost ili komad voća, ali, zahvaljujući Instagramu, sve su popularnije šarene zdjelice s voćem i žitaricama ili zasitni shakeovi.

Ako ne želite već prvim obrokom u danu pretjerati s unosom šećera, morate obratiti pozornost što unosite u organizam. Naime, postoje takozvani “zdravi” doručci koji zapravo sadrže više kalorija i ugljikohidrata nego desert koji možda preskačete nakon ručka ili večere jer pazite na liniju.

Zdjelice voća s acai bobicama

Šarene zdjelice prepune svježeg voća, granole, orašastih plodova i sjemenki su zaludjele Instagram. Međutim, kada zbrojite kalorije i šećer pojedinih sastojaka dolazite do nevjerojatnih brojki. Naime, u jednoj takvoj zdjelici voća s acai bobicama nalazi se 600 do 800 kalorija i 60 do 80 grama šećera.

Nemojte pretjerivati sa sastojcima koje dodajete u zdjelicu jer ćete vrlo jednostavno doručkom prekoračiti maksimalnu dnevnu preporučeni količinu šećera.

Kruh od kiselog tijesta

Tren pripreme kruha od kiselog tijesta preplavio je i našu zemlju. Teško je pronaći osobu koja nije čula za sourdough, kruh koji se proizvodi od raženog, bijelog ili pirovog brašna i vode, a cijeli proces traje nekoliko dana. Međutim, ovaj kruh sadrži više ugljikohidrata nego obična kriška tosta s malo avokada.

Ako mu ipak ne možete odoljeti, savjet nutricionista je da pojedete samo jednu šnitu i ne zaboravite prilog bogat proteinima poput jaja ili dimljenog lososa.

Peciva

Peciva su danas popularnija nego ikad. Moguće ih je pronaći s različitim sastojcima i čest su odabir zaposlenih osoba koje su ujutro u žurbi.

Važno je znati da prosječan komad peciva sadrži 70 do 80 grama ugljikohidrata, što je količina koju je preporučeno unijeti kroz cijeli dan. Također, peciva ne sadrže proteine pa su svakako nešto što biste trebali izbjegavati u što je većoj mjeri moguće.

Jogurt i žitarice

U gotovo svakoj trgovini moguće je pronaći jogurt i žitarice, zbog čega je ova kombinacija mnogima omiljena za brz doručak.

Ali, ako pobliže proučite sitna slova na pakiranju, brzo ćete uočiti da je voćni jogurt često prepun šećera. Zato birajte onaj na kojem je jasno navedeno da ne sadrži dodani šećer, a to vam treba biti vodilja i kada su u pitanju žitarice.

Smoothie

Kombinacija mlijeka, sjemenki, meda, voća i jogurt možda zvuči super zdravo, ali ako promotrite količinu kalorija u svakom pojedinom sastojku, bit će vam jasno da samo jedan smoothie možda vrijedi više od bogatog obroka. 

Ako uživate u smoothieju, ograničite se na samo dva do tri sastojka po jednom napitku. Također, imajte na umu da smoothie od povrća ima manje kalorija nego onaj od voća i mlijeka i pripazite na dodani šećer koji se nalazi u jogurtima, medu i sirupima.

Pročitajte više