Ovih devet znakova pokazuju da je možda vrijeme da promijenite trenera

Foto: 123RF

IMATI trenera koji će vam davati smjernice je odlična stvar, osobito ako ste početnik u vježbanju. Čak i ako ste iskusni u teretani, profesionalci ipak imaju razne trikove i iskustvo koje mogu prenijeti na vas.

Međutim, važno je prepoznati znakove koji će vam reći da je možda vrijeme za promjenu trenera ili trenerice.

Ljudi ponekad odgađaju otpuštanje osobnog trenera jer su uspostavili vezu i razvili razinu povjerenja.

Ono što bi trebali raditi je kontinuirano pratiti i ocjenjivati svog trenera, a ovi znakovi će vam u tome pomoći.

1. Ne napredujete

Ako tri do šest mjeseci dosljedno radite s trenerom i pritom konzumirate pravilnu prehranu, a ne osjećate se jačim i ne vidite napredak u postizanju svojih ciljeva, vrijeme je za promjenu.

"Ako vaši ciljevi nisu usklađeni, vrijeme je da porazgovarate sa svojim trenerom", kaže trener Rodrick Covington.

2. Trener ne ocjenjuje redovito vaš napredak

Detaljna procjena klijenta jedna je od najvažnijih stvari koju trener može učiniti.

Vaš trener bi trebao svakih 30 dana vršiti procjene poput mjerenja težine, opsega, snage i kvalitete pokreta kako biste znali idete li prema ostvarenju svojih ciljeva.

3. Vaš trener ne analizira zašto ne postižete svoje ciljeve

Ako ste s trenerom razvijali svoje ciljeve, važno je sagledati što je pošlo po zlu kada se oni ne ispune.

Važno je da vaš trener promijeni svoj pristup ako nema napretka, a ako to ne učini, vrijeme je da potražite novog trenera ili trenericu.

4. Vaš trener stalno kasni

"Vaš trener trebao bi doći na vrijeme. Klijentovo je vrijeme dragocjeno, a osobni treneri bi trebali to poštivati. To ne znači da bi samo sastanak trebao početi na vrijeme već i završiti u zakazano vrijeme", kaže osobni trener Steven McDaniels.

Ako primijetite da često kasni, pronađite trenera ili trenericu koji će poštivati vaše vrijeme.

5. Program nije prilagođen vama i vašem načinu života

Učiniti zdrave promjene je teško, a strog trener može vas ometati u postizanju ciljeva. Trener bi trebao znati sve o vama i vašim potrebama, a zatim razviti rutine vježbanja i planove obroka koji su za vas realni.

6. Treninzi vam uzrokuju bol

Nisu sve boli jednake, a neki osobni treneri to ne uzimaju u obzir, što bi vam moglo naštetiti.

"Bol kod krivog vježbanja je oštra, ubodna ili jakog intenziteta", kaže Chang. Ako doživljavate takvu vrstu boli dok radite određenu vježbu, a trener vas tjera da je odradite, vrijeme je za alarm. 

7. Trener prelazi tjelesne ili emocionalne granice

"Ako vaš trener prelazi tjelesne ili emocionalne granice bez vašeg pristanka i ne reagira na povratne informacije o postavljenom ograničenju, vrijeme je da prekinete partnerstvo", smatra psihoterapeutkinja Dana Dorfman.

Dodirivanje bez vašeg pristanka primjer je kršenja tjelesne granice. S druge strane, nametanje razgovora o osobnim stvarima, o kojima nikako ne želite razgovarati sa svojim trenerom, kršenje je emocionalnih granica.

8. Posramljuje vaše tijelo i karakter

Ako trener stalno govori stvari o vašem tijelu ili karakteru zbog kojih se osjećate lošije, trebali biste pronaći novoga.

Trener vas treba ohrabriti da postignete svoje ciljeve u vezi s kondicijom, a ne vas demotivirati.

9. Ne radi se samo o vama (a trebalo bi)

Ako je trener više fokusiran na hranu, razgovor telefonom, provjeravanje društvenih mreža ili slanje e-pošte tijekom vašeg treninga, vrijeme je da ga otpustite.

Tijekom treninga fokus mora biti 100 posto na vama. Isto vrijedi i ako vaš trener tijekom sata neprestano priča o svom životu.

Pročitajte više