Ovih osam znakova ukazuje da ste žrtva manipulatora

NORMALNO je i očekivano da će se svaki par kad-tad posvađati, ali što se događa kada taj sukob poprimi mračniji zaokret? Emocionalna manipulacija je oblik emocionalnog zlostavljanja, a ono može imati ozbiljne posljedice.

"Emocionalna manipulacija događa se kada nasilna ili manipulativna osoba koristi određene taktike i strategije kako bi kontrolirala drugu osobu, imala moć nad njom ili je viktimizirala", kaže za Insider osnivačica terapijskog centra Amavi Janika Veasley. 

To može rezultirati nezdravom suovisnošću, umanjivanjem osjećaja, poteškoćama u postavljanju granica i problemima s povjerenjem. 

Studija iz 2013. pokazala je da emocionalno zlostavljanje može biti jednako štetno kao i fizičko, budući da oboje pridonose niskom samopoštovanju i depresiji. 

Nažalost, emocionalno zlostavljanje nije neuobičajeno. Istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju iz 2011. pokazalo je da je 47.1% žena i 46.5% muškaraca iskusilo psihološku agresiju u vezi.

Važno je biti svjestan znakova emocionalne manipulacije i zlostavljanja kako biste znali je li vaša veza nezdrava i potencijalno opasna.

Evo devet znakova emocionalnog zlostavljanja na koje treba obratiti pažnju.

1. Korištenje nesigurnosti protiv vas

Emocionalni manipulatori mogu koristiti vašu nesigurnost, mane i strahove protiv vas kako bi vas srušili, kaže Veasley.

Primjerice, manipulator vam može dati kompliment koji to zapravo nije.

"Sviđa mi se tvoja odjevna kombinacija. Ne izgledaš zdepasto kao inače", jedan je od primjera. Takvu izjavu nećete shvatiti kao iskreni kompliment, već će vas, vjerojatno, povrijediti i uvrijediti, dodaje Veasley.

2. Negiranje

Negiranje je taktika manipulacije koja vas može natjerati da preispitate stvarnost s kojom se suočavate. To je način da zlostavljač manipulira svojom žrtvom i natjera je da posumnja u vlastiti razum ili prosudbu, pojašnjava Veasley.

"Ako vas partner namjerno povrijedi, a onda vam, kad se suočite s njim, kaže da se to uopće nije dogodilo ili da ste ludi, namjera mu je demantirati vas, ali i navesti da se zapitate je li se taj scenarij uopće dogodio", kaže. 

3. Regrutiranje drugih

U nastojanju da vas manipulator još više kontrolira, mogao bi regrutirati druge da mu pomognu. Veasley kaže da bi takva osoba mogla posjetiti vaše roditelje i prijatelje i zamoliti ih da vas uvjere da učinite ono što žele. 

Na primjer, možete reći svom partneru da želite s njim prekinuti, ali on može pokušati uvjeriti vašu obitelj i prijatelje da vas uvjere da to ne činite.

"Ovo je nevjerojatno problematično jer pokazuje velik nedostatak poštovanja prema vama kao pojedincu i partneru", kaže Veasley.

4. Korištenje krivnje kao taktiku

Emocionalni manipulatori mogu koristiti osjećaj krivnje kako bi dobili ono što žele. 

Na primjer, partner vas može podsjetiti kako ste otkazali druženje s njim u prošlosti, a zbog osjećaja krivnje vi ćete onda otkazati trenutne planove za druženje s prijateljima i provesti više vremena s njim.

"To je problematično i zbog toga što vas drži izoliranima od drugih", tvrdi Veasley. 

5. Pasivna agresija

Kada je netko pasivno agresivan, neizravno će izraziti svoje negativne misli ili osjećaje. Na primjer, vaš partner može koristiti sarkastičan humor ili odbiti konstruktivan razgovor o vašem sukobu.

"Pronalaženje načina za izražavanje frustracije ili nezadovoljstva bez stvarnog izražavanja bilo kakvih problema može natjerati drugu stranu da se osjeća nesigurno, tjeskobno i uznemireno, što je ključno za manipulaciju u cjelini", ističe stručnjakinja.

6. Stalno mijenjanje očekivanja

Ovo je još jedna taktika manipulacije koju koriste zlostavljači, a zbog koje se možete osjećati nesigurno u vezi. Ovom taktikom zlostavljač često mijenja svoje zahtjeve i želje i tako namjerno otežava njihovo udovoljavanje. 

"U ovom slučaju emocionalni manipulator zapravo sve ulaže u to da njegova meta bude u strahu zbog gubitka veze. Primjerice, partner će vam reći da treba jednu noć tjedno s vama, a kad to učinite, mijenja svoja očekivanja i kaže da treba još vremena s vama", pojasnila je Veasley. 

7. Kršenje granica

Manipulatori bi mogli ignorirati riječ "ne", odnosno vaše granice. Na primjer, ako kažete da ne volite kada se komentira vaš izgled ili viče na vas, a osoba to i dalje čini, ne poštuje granice koje ste postavili. 

8. Zrcaljenje

Mnogi od nas vole izlaziti s nekime tko ima slične interese ili hobije. Ali kad vam se partnerovo ponašanje čini neiskrenim jer postaje potpuno usklađeno s vašim, to je manipulacija. 

"Zrcaljenje je uobičajeno kod osoba koje vas žele uvjeriti da imate jedinstvenu i posebnu vezu jer dijelite toliko zajedničkih stvari. To može otežati napuštanje partnera", zaključila je. 

Pročitajte više