Ovo je 8 činova samoljublja koje biste trebali raditi svako jutro, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

POSTOJE neka jutra kad se jednostavno probudite s negativnim mislima, a one nikako da nestanu. Srećom, tajno oružje za borbu protiv našeg unutarnjeg samokritičara leži u nama samima. Radi se o ljubavi prema sebi - uvažavanju i prihvaćanju sebe - ključu za sretan i ispunjen život.

"Namjerno uključivanje u navike samoljublja može vam pomoći da izgradite jači odnos sa samim sobom i pridonijeti većem samopoštovanju i samopouzdanju." rekla je Julia Jarrold, terapeutkinja i voditeljica kliničkog sadržaja u Realu, internetskoj platformi za mentalno zdravlje.

Dakle, kako ga kultivirati? HuffPost je razgovarao sa stručnjacima za mentalno zdravlje o navikama koje treba isprobati ujutro kako biste započeli dan voleći sebe.

Odvojite pet minuta za meditaciju

Meditacija pomaže smiriti vaš um i preusmjeriti pozornost na sadašnjost. Provedite pet minuta radeći tihu meditaciju, usredotočujući se na samoljublje i svoje unutarnje snage.

"Jutarnja meditacija nudi vam osjećaj smirenosti. Tijekom dana, kada stvari postanu stresne, možete razmišljati o svojoj meditaciji koja osnažuje", rekla je Kristin Meekhof, terapeutkinja i autorica knjige A Widow’s Guide to Healing.

Pospremite krevet

"Preporučujem da ujutro pospremite krevet", rekla je Rebecca Leslie, psihologinja iz Atlante. "Čineći to, započinjete svoj dan postižući nešto i postavljajući sebi prioritete." Započinjanje slobodnog dana postignućem od velike je pomoći za vaše raspoloženje i samopoštovanje.

Razmislite o mjestu koje vas čini sretnim

Pažnja može pomoći u ublažavanju stresa, povećanju fokusa i smanjenju napetosti koju možda doživljavate. "Svatko od nas ima posebno mjesto gdje punimo svoje baterije", rekla je Regine Muradian, psihologinja iz Glendalea u Kaliforniji. 

"Punjenje je način na koji se brinemo o sebi i slušamo što naše tijelo treba. Moje posebno mjesto je ocean jer njeguje osjećaj smirenosti i blaženstva." Kako biste pronašli ovo mjesto za sebe, zatvorite oči i razmislite o destinaciji koja vas čini sretnima.

Pročitajte afirmaciju naglas sami sebi

"Čitanje afirmacije ujutro može vam pomoći da odvratite sve samoporažavajuće misli koje vam mogu pasti na pamet. Proaktivno izgovaranje daje vam priliku da postavite namjeru za pozitivne misli i sliku o sebi", rekla je Brittany Johnson, terapeutkinja iz New Albanyja u Indiani.

Johnsonina omiljena afirmacija koju sama sebi izgovara svaki dan je: "Ja sam ono što jesam i upravo sam ono što i gdje trebam biti."

Usredotočite se na nešto na čemu ste zahvalni

Izražavanje zahvalnosti povezano je s boljim raspoloženjem i većim samopoštovanjem. "Zadržite tok zahvalnosti na početku svog dana tako što ćete identificirati iskustvo na kojem ste zahvalni", rekla je Lia Mancao, psihoterapeutkinja iz Kalifornije i vlasnica Alyssa Marie Wellnessa.

"Ovo pomaže da dan započnemo s pozitivnom notom i pomaže u poboljšanju osjećaja sebe."

Duboko udahnite

Duboko disanje je praksa koja može izazvati osjećaj smirenosti i mira.

"Preporučujem da svako jutro provedete barem minutu dišući duboko. Dajući sebi dopuštenje da odvojite minutu svakog dana i usredotočite se na sadašnji trenutak možete poboljšati svoje samopoštovanje i smanjiti razinu stresa", rekla je Nekeshia Hammond, psihologinja, autorica i motivacijska govornica s Floride.

Prakticirajte svjesno kretanje

Pažljivo kretanje ujutro, poput laganog istezanja u krevetu prije nego što ustanete, može započeti dan na pozitivan način, rekla je Madeline Lucas, terapeutkinja i voditeljica kliničkog sadržaja u Realu. "Ovaj naizgled mali čin samoljublja prenosi vašem sustavu i duši poruku: Ja sam važna", rekla je.

Zahvalite svom tijelu

Nakon što se probudite, provedite nekoliko minuta zahvaljujući svom tijelu za ono što čini za vas. "Posebno je korisno tijekom onih neizbježnih trenutaka frustracije, kada ste preumorni da biste vježbali, povrijeđeni ste ili nezadovoljni svojim izgledom", rekla je Neha Chaudhary, glavna medicinska službenica BeMe Healtha. "Fokusiranje na lijepe stvari koje je vaše tijelo učinilo samo da bi vas održalo može pomoći da neke negativne misli preoblikujete u pozitivne zahvalnosti i suosjećanja prema sebi."

Pročitajte više