Ovo je hrana koje se trebate kloniti ako vam ispada kosa, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

SIGURNO znate da ono što jedemo i pijemo uvelike utječe na zdravlje naše kose. Iako hrana nije uvijek krivac za ispadanje kose, može biti jedan od njih. Kosa može ispadati zbog nedostatka hranjivih stvari, ali i starenja, stresa, bolesti, fluktuacije hormona, određenih lijekova i genetike. 

Ipak, ako patite od ispadanja kose, stručnjaci savjetuju da se klonite neke hrane. U nastavku otkrivamo koje.

Prerađene grickalice

Dok ležite pred televizorom, ništa nije bolje od grickanja čipsa. Ali stručnjaci za gubitak kose tvrde da određene grickalice koje sadrže šećer i puno natrija nisu najbolji izbor.

"Čips je bogat masnoćom, što može dovesti do gubitka kose i srčanih bolesti. Kada je u pitanju ispadanje kose, najbolje što možete učiniti je da izbjegavate hranu bogatu šećerom i solju. Poznato je da ova dva sastojka uzrokuju perut i gubitak kose", rekao je stručnjak za mikropigmentaciju vlasišta Amr Salem.

To znači da se, osim čipsa, treba kloniti i slatkiša, gaziranih sokova, čak i nekih žitarica.

Sushi

Možda mislite da je riba, koja se nalazi u sushiju, izvor proteina koji pomažu u jačanju kose. S jedne strane to je točno, ali nije uvijek slučaj.

"Sam sushi nije uzrok gubitka kose, ali često sadrži puno soli koja može dovesti do toga. Sol uzrokuje prekomjernu proizvodnju ulja u vlasištu, a proteini čine da vaša kosa izgleda masno", ističe Salem.

Za zdravu kosu najbolje je jesti lisnato povrće i jaja, koja sadrže vitamin A, koji potiče rast kose. A kada tražite zdravi međuobrok, odlučite se za krumpiriće od slatkog krumpira. Ako vam gubitak kose uzrokuje stres i prekomjeran je, nije loše potražiti savjet dermatologa, koji može bolje procijeniti što je uzrok problema i pomoći vam da osmislite plan koji odgovara vašim potrebama.

Pročitajte više