Ovo je jedino voće koje biste trebali jesti baš svaki dan

Foto: Pexels

DA BUDEMO iskreni, čini se suludo jednom voću dati prednost pred drugim vrstama. Redovito konzumiranje voća ima brojne zdravstvene blagodati. Osobito ako se na vašem tanjuru nalaze različite vrste voća. Međutim, ako se pitate koje je voće najbolji odabir i koje vam pruža sve vrste hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, odgovor bi bio - maline. 

Evo nekoliko razloga zašto su maline najbolje voće za jesti...

Malina ima najveću količinu prehrambenih vlakana.

Ako svakodnevno pojedete 1 šalicu malina, dobit ćete 8 grama vlakana, što je 32% dnevne vrijednosti koja vam treba.

Zašto su vlakna važna? Postoji dosta razloga. Vlakna mogu pomoći u izbacivanju toksina iz vašeg tijela. Mogu vam pomoći u očuvanju zdravlja i izbjegavanju upala u crijevima, što kasnije može rezultirati autoimunim bolestima. A može vam čak pomoći da izgubite višak kilograma.

U malinama se nalazi i čak 54% preporučene doze vitamina C. Osim toga, one sadrže puno mangana, vitamina K, a sadrže i željezo, magnezij, fosfor, kalij, bakar, tiamin, kalcij, cink te vitamine E, A i B6.

Malina je također nevjerojatno bogata antioksidansima, koji su, prema Healthlineu, važni za zdravlje vaših stanica koje se bore protiv oksidativnog stresa. Visok oksidativni stres povezan je s različitim vrstama bolesti, poput raka, dijabetesa i bolesti srca, piše Eat This, Not That.

Pročitajte više