Ovo je najlakši način za ubrzanje metabolizma, tvrdi istraživanje

Foto: Shutterstock

AKO pokušavate izgubiti nekoliko tvrdokornih kilograma, a utvrdite da dijeta i tjelovježba jednostavno ne pomažu, nova studija u časopisu Diabetologia sugerira da možda postoji jedan neobičan trik koji bi mogao napraviti razliku.

Analizirajući 14 muškaraca i žena s prekomjernom tjelesnom težinom u dobi između 40 i 75 godina, istraživači su naveli sudionike da ostanu u posebnoj zatvorenoj komori koja je mjerila njihovo disanje tijekom 40 sati. To im je mjerenje omogućilo da odrede koliko brzo i kada su sagorijevali kalorije, i dok su budni i kada spavaju.

Vrijeme je podijeljeno u dvije odvojene seanse na temelju izloženosti izvoru svjetlosti

Tijekom jedne seanse oponašali su prirodno svjetlo uz vedar dan i prigušenu večernju rasvjetu, dok je tijekom druge preokrenut taj redoslijed. U obje seanse sudionici su bili u mraku tijekom noći i imali su redovite obroke koji su održavali dosljedan sadržaj kalorija i makronutrijenata.

Uzorci krvi uzeti su prije doručka i večere, zatim u intervalima od 30 minuta u četiri sata nakon oba obroka kako bi se odredile razine triglicerida, inzulina, melatonina i glukoze. Svi oni igraju ulogu u metabolizmu, kaže glavni autor Jan-Frieder Harmsen, na odjelu za znanost o prehrani i kretanju Medicinskog centra Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj.

Studija je pokazala da je provođenje dana na jakom svjetlu dovelo do niže razine glukoze u krvi prije večere u usporedbi s provođenjem dana pri slabom svjetlu.

Nasuprot tome, jaka svjetlost u večernjim satima dovela je do smanjenja metaboličke brzine spavanja, što znači da su sudionici jeli istu količinu, ali su sagorijevali manje kalorija dok su spavali.

Rasvjeta u domovima mogla bi nadomjestiti danju svjetlost u slučajevima kad niste u prilici provesti vrijeme na otvorenom

Iako je provoditi više vremena na otvorenom uvijek dobra ideja, Harmsen kaže za Eat This, Not That! da se ne morate nužno oslanjati na vanjsku rasvjetu kako biste iskoristili prednosti ispravne kombinacije dan-večer.

"Redizajniranje uvjeta unutarnje rasvjete tako da oponašaju ciklus prirodnog svjetla i tame obećava poboljšanje metaboličkog zdravlja", kaže on. "Izbjegavanje jakog svjetla navečer može utjecati na vašu probavu glukoze na značajan način, koji smanjuje rizik od debljanja."

Pročitajte više