Ovo je pet iznenađujućih prednosti jedenja batata

Foto: Pexels

S PORASTOM popularnosti keto dijeta, ugljikohidrati se u posljednje vrijeme smatraju posebno lošima. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki kada je riječ o vašem zdravlju, tvrde nutricionisti. Štoviše, postoje mnoga istraživanja koja sugeriraju da batat ima velike dobrobiti za vaše zdravlje - od skidanja neželjenih kilograma i boljeg zdravlja crijeva pa sve do regulacije šećera u krvi, donosi Eat This.

Mršavljenje

Iako ste možda razmišljali o odricanju od ugljikohidrata kako biste smršavjeli, istraživanja sugeriraju da jedenje batata zapravo može olakšati skidanje viška kilograma. Studija iz 2019. godine objavljena u magazinu Nutrients otkrila je da su među skupinom odraslih ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom između 30 i 50 godina oni koji su dva obroka dnevno zamijenili shakeovima za zamjenu obroka na bazi slatkog krumpira izgubili na težini, masnom tkivu i smanjili svoj BMI (indeks tjelesne mase).

Snižavanje razine šećera u krvi

Redovito jedenje batata može vam pomoći da izbjegnete regulaciju šećera u krvi. Ista ranije spomenuta studija iz 2019. pokazala je da su shakeovi od slatkog krumpira koji zamjenjuju obrok pomogli ispitanicima da stabiliziraju šećer u krvi, a četiri grama dijetalnih vlakana u svakom batatu srednje veličine mogu vam itekako pomoći u tom cilju, savjetuju nutricionisti.

Bolja probava

Ako ste ustanovili da vaša probava nije redovita ili pravilna koliko biste željeli, uključivanje većih količina batata u prehranu moglo bi vam pomoći. Naime, kontrolirano ispitivanje iz 2016. godine objavljeno u časopisu Cancer Nursing pokazalo je da su, među skupinom pacijenata s leukemijom, oni koji su dodali 200 grama slatkog krumpira dnevno u svoju prehranu imali smanjenu stopu zatvora te ostalih probavnih problema kao što su grčevi ili plinovi.

Poboljšanje vida

Kada su nam roditelji govorili da je određeno voće i povrće dobro za naše oči i vid, nisu lagali. Naime, redovito konzumiranje batata doslovno nam može poboljšati vid. Prema istraživanju predstavljenom na zajedničkom sastanku Američke oftalmološke akademije (AAO), beta-karoten pokazao se učinkovitim u poboljšanju vida kod određenih pacijenata s neizlječivim nasljednim poremećajem koji utječe na mrežnicu, što može dovesti do sljepoće.

Dulji život

Ako želite uživati ​​u dužem i zdravijem životu, pokušajte svaki dan pojesti barem jedan batat. Istraživanje provedeno 2016. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, pokazalo je kako je manje vjerojatno da će osobe s višim razinama cirkulirajućeg beta-karotena umrijeti od bilo kojeg uzroka smrtnosti od onih s nižim razinama beta-karotena.

Pročitajte više