Ovo je razlog zbog kojeg se osjećate tromo i naduto nakon što pojedete salatu

Foto: Pexels

ZDJELA puna lisnatog povrća sve je češće dio jelovnika ljudi koji se nastoje zdravo hraniti. Ali ako se nakon pojedene salate osjećate tromo i napuhnuto, morate znati da se to događa zbog crijeva koja se trude probaviti velike količine sirovog povrća. 

Well+Good navodi da su salate izvor vlakana.

"Iako su ona za vas izvrsna, u prevelikim količinama mogu zapeti u probavnom traktu", pojasnila je gastroenterologinja Robynne Chutkan. 

"Da biste riješili taj problem, povrće možete prije konzumacije prokuhati na pari. Osim toga, špinat je dobar odabir jer lakše sjeda na crijeva", predlaže liječnica. 

Recept za nelagodu u crijevima je dodavanje cvjetače, brokule i mahunarki vašoj salati. 

"Grah i slanutak morate prvo isprati i ostaviti da se namoči. Skuhajte ga i onda će imati bolji okus, biti hranjiviji i manje će poticati proizvodnju plinova koji uzrokuju vjetrove, za razliku od konzerviranog graha", dodala je.

Savjet stručnjaka za zdravlje probave dr. Vincenta Padrea je da salati dodate enzime koji će potaknuti probavu.

"Nedostatak probavnih enzima, koji razgrađuju makromolekule hrane u manje blokove, otežava probavu i potpunu apsorpciju hranjivih sastojaka. U osnovni, ako se često javljaju nadutost i plinovi, možda je krivac nedovoljan broj enzima", pojasnio je te dodao da godine imaju ulogu u proizvodnji istih.

"Stariji od 50 mogu proizvoditi manje ovih vitalnih spojeva, što znači da je njihovo dodavanje prehrani ključno."

Pročitajte više