Ovo je sedam najboljih namirnica za snižavanje kolesterola, prema kardiolozima

Foto: Pixabay

Povišen kolesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara te periferne arterijske bolesti. Zato je važno održavati kolesterol u granicama normale pravilnom prehranom, redovnom fizičkom aktivnošću, izbjegavanjem pušenja i, ako je potrebno, uzimanjem propisanih lijekova. 

Kada je pravilna prehrana u pitanju, kardiolozi tvrde da postoji sedam namirnica koje bismo trebali konzumirati češće ako težimo smanjenju povišene razine kolesterola. Ta hrana smanjuje lipoprotein niske gustoće (LDL ili "loš" kolesterol), a povećava lipoprotein visoke gustoće (HDL ili "dobar" kolesterol).

Zob i ječam

Zob i ječam često se jedu za doručak te sadrže posebnu vrstu vlakana, beta-glukane, koja se vežu za loš kolesterol i olakšavaju sustavu da ga izbaci iz tijela. Za zdravu količinu beta-glukana, važno je ciljati na 120 do 200 grama zobi ili ječma dnevno.

Masna riba

Losos, skuša i pastrva prepuni su omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu lošeg, a podižu razinu dobrog kolesterola. Uključite masnu ribu u svoju prehranu barem dva puta tjedno. Zdrava porcija je ona od oko 100 grama masne ribe.

Orašasti plodovi

Bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima, orašasti plodovi aktivno djeluju na snižavanje lošeg kolesterola. Bademi, orasi i pistacije osobito su dobri jer sadrže antioksidanse koji imaju dodatne kardiovaskularne prednosti. Dnevna porcija orašastih plodova ne bi trebala biti veća od 40 do 50 grama.

Maslinovo ulje

Glavna namirnica mediteranske prehrane sadrži mononezasićene masti koje mogu sniziti loš kolesterol. Ciljajte na dvije do tri žlice maslinova ulja dnevno.

Voće i povrće

Voće i povrće, kao što su borovnice i špinat, ne djeluju samo kao šareni dodatak jelima, već su i bogati vlaknima, antioksidansima i biljnim sterolima. Ciljajte na pet porcija voća i povrća dnevno.

Mahunarke

Topiva vlakna u grahu, leći i slanutku vezuju se za kolesterol i izbacuju ga iz tijela. Mahunarke biste trebali uključiti u prehranu nekoliko puta tjedno; veličina porcije je oko 120 do 200 grama kuhanih mahunarki.

Avokado

Slično kao i maslinovo ulje, avokado sadrži mononezasićene masti koje snižavaju loš kolesterol i potiču dobar kolesterol. Uključite pola avokada u svoju svakodnevnu prehranu. Avokado se može dodati salatama, sendvičima ili se koristiti kao namaz.

Pročitajte više