Ovo su najbolje vježbe ako uz mišiće želite trenirati i mozak

Foto: Instagram  

ŽELITE li da vaš mozak i u starosti bude u dobroj formi, a sada dok ste mlađi u najboljoj, znate i sami da ga morate vježbati. Vježbanje je najbolja prevencija, a ono ne uključuje samo pumpanje mišića i tesanje seksi trbušnjaka. 
 
Što više vježbate, vaše će srce pumpati jače, a mozak dobivati više kisika. Tako ćete si jednim udarcem omogućiti dva odlična učinka, a ako vas zanima koje su vježbe najbolje, odgovor je nedavno dao Ozioma Okonkwo, profesor medicine s University od Wisconsin School of Medicine and Public Health. 
 
"Da bi vaš mozak funkcionirao najbolje, odlično je plivanje i trčanje, a još bolje ako te vježbe kombinirate s jačim vježbama snage. Tako ćete još više ubrzati puls i dovesti više kisika do središnjeg živčanog sustava", tvrdi Okonkwo na temelju istraživanja u kojem su sudjelovale 93 odrasle osobe čiji su roditelji umrli od Alzheimerove bolesti. 

 
Fora je u tome da se s više kisika u mozgu razvija i više novih stanica, a ako mozak bude redovno pod navalom više kisika i krvi, bolje će se štititi, ne samo od Alzheimera, već i od moždanog udara te Parkinsonove bolesti. 
 
Osim toga, ovo je istraživanje pokazalo da je kod ispitanika koji su redovno vježbali svaki dan barem 60 minuta (bilo koja tjelovježba,) evidentirana puno bolja razgradnja glukoze u metabolizmu, što je jedan od osnovnih uvjeta zdravog funkcioniranja mozga. I zdravog mozga uopće. 
 
Baš zato savjetuje kombinaciju kardio vježbi s vježbama snage. Uostalom, to se danas preporučuje svima koji žele brže doći do rezultata, a sada je vidljivo da upravo ta kombinacija pogoduje i zdravlju. Štiti nas od dijabetesa, hipertenzije, pretilosti te nam omogućuje bolje pamćenje, zdraviju funkciju mozga te lakšu i kvalitetniju starost. 

 

Pročitajte više