Ovo su namirnice bogate važnim mineralom po kojem su poznate banane

Foto: Shutterstock

IAKO bismo uvijek trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije bilo kakve promjene u svojoj prehrani, mnogi od nas mogli bi imati koristi od pojačane konzumacije namirnica bogatih kalijem. Kalij je također dostupan u obliku suplemenata, ali stručnjaci savjetuju da ljudi izbjegavaju dodatke kalija osim ako im ih liječnik ne prepiše. Srećom, postoji mnogo načina da u svoju prehranu uključite više kalija.

Bijeli grah

Registrirana dijetetičarka Linda Van Horn, doktorica znanosti, profesorica i šefica odjela za prehranu preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu i članica Odbora za prehranu American Heart Associationa, kaže da je većina mahunarki bogata kalijem, uključujući grašak, kikiriki (neslani), leću i različite vrste mahunarki.

Batat

Ovaj zdravi ugljikohidrat je svestran i pun hranjivih tvari poput vitamina B6 i magnezija. Šalica pire krumpira također sadrži 950 miligrama kalija, što je više od 20 posto vaših dnevnih potreba. Samo nastojte da ga jedete s korom kako biste dobili puni hranjivi sadržaj ovog povrća.

Avokado

Prednosti avokada su impresivne. Ovo voće je koncentrirani izvor mnogih hranjivih tvari, uključujući zdrave masti, vlakna i ogroman raspon vitamina i minerala. S oko 690 miligrama kalija u jednom avokadu, on također donosi gotovo 15 posto vaše dnevne potrebe za tim vrijednim mineralom.

Lisnato zelje

Tamno, lisnato zelje poput špinata odličan je izvor kalija. Šalica kuhanog špinata može sadržavati do 839 miligrama kalija, kao i 60 posto vaših potreba za vitaminom A. Ostalo lisnato povrće poput cikle, kelja i gorušice također je izvor kalija bogat hranjivim tvarima.

Lubenica

Svaki sočan zalogaj lubenice donosi veliku količinu hranjivih tvari, uključujući vitamin C, bakar i vitamin B5. Jedna kriška (otprilike jedna šesnaestina pune lubenice) također ima 320 miligrama kalija.

Kokosova voda

Porcija od jedne šalice sadrži oko 600 miligrama kalija, uz magnezij, fosfor i kalcij.

Banane

Većina tropskog voća izvrstan je izvor kalija, ali banana prednjači s oko 450 miligrama (gotovo 10 posto vaših dnevnih potreba). Dr. Van Horn kaže da su naranče i kivi također bogati kalijem. Ovo voće također ima puno dijetalnih vlakana, što pomaže u promicanju zdravlja crijeva i snižavanju kolesterola.

Sok od naranče

Agrumi su općenito dobar izvor kalija. Stručnjaci sugeriraju da koncentrat soka nudi još snažniju količinu. Sa svojih 496 miligrama kalija, šalica soka od naranče može biti dobar početak dana s više od 10 posto vaših dnevnih potreba.

Suhe marelice

Bez obzira na to dodajete li ih nasjeckane u zdjelice za granolu ili smoothie, servirate ih na dasku sa sirom ili uzmete nekoliko za međuobrok u pokretu, šaka sušenih marelica može vam donijeti oko sedam posto dnevnih potreba za kalijem.

Plodovi mora

Tuna i bakalar su vrste ribe s visokim udjelom kalija. Losos je također odlična opcija, a porcija od 100 grama lososa dodaje 490 miligrama kalija vašem obroku, uz sadržaj omega-3 koje su zdrave za srce.

Pročitajte više