Ovo su vitamini koje bismo trebali uzimati svaki dan, kaže nutricionistica

Foto: Shutterstock

PREHRANA bez nutritivne vrijednosti može uzrokovati nedostatak vitamina, što može dovesti do problema kao što su krvarenje desni, loš noćni vid, rane u ustima i još mnogo toga. Uzimanje vitamina može našem tijelu dati poticaj koji mu je potreban za funkcioniranje i održavanje zdravlja.

Nutricionistica Reda Elmardi objasnila je za Eat This koje je vitamine najbolje uzimati i zašto. Međutim, kako biste bili sigurni da birate prave dodatke, svakako prvo razgovarajte sa svojim liječnikom da biste utvrdili što je najbolje za vas.

"Da bi vaše tijelo bilo zdravo, potrebni su mu vitamini. Oni nam pomažu u održavanju dobrog zdravlja i sprječavanju bolesti. Bez njih ne bismo mogli ispravno funkcionirati. Vitamini igraju i važnu ulogu u sprječavanju problema koje uzrokuje starenje, kao što su pojava bora i sijedih, loše pamćenje, pa čak i smrt. Na koncu, pomažu da se osjećate bolje", navela je Elmardi neke od razloga zbog kojih treba uzimati vitamine.

Vitamin A

"Vitamina A igra ulogu u održavanju zdravog vida i kože. Također je potreban za pravilno formiranje i održavanje zdravlja kostiju. Osim toga, pomaže u sprječavanju infekcija i zacjeljivanju rana", ističe Elmardi. 

Dnevne potrebe za vitaminom A zadovoljit ćete unosom mrkve, slatkog krumpira, špinata, kelja, brokule, dinje, manga, marelica, breskve, papaje i rajčice. Ako ne jedete dovoljno ovih namirnica, trebali biste uzimati vitamin A u obliku dodatka prehrani.

Vitamin B6

Vitamin B6 je neophodan za normalnu funkciju živaca i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Pomaže tijelu da proizvodi serotonin, dopamin, norepinefrin, epinefrin i druge neurotransmitere koji su odgovorni za regulaciju raspoloženja. Poznato je da serotonin regulira obrasce spavanja, apetit i razinu energije.

"Dopamin je povezan s motivacijom i zadovoljstvom. Norepinefrin je uključen u reakcije na stres, otkucaje srca, krvni tlak i uzbuđenje", navodi Elmardi.

Vitamin C

Elmardi kaže da vitamin C igra ulogu u mnogim metaboličkim procesima. Pomaže u održavanju zdravog vezivnog tkiva i kostiju, pomaže u stvaranju kolagena i podržava imunološki sustav. Vitamin C je također neophodan za proizvodnju karnitina, tvari koja prenosi masne kiseline u mitohondrije, gdje se koriste za proizvodnju energije.

Vitamin D

Vitamin D pomaže u regulaciji kalcija u tijelu te je neophodan za zdravlje kostiju i kontrakciju mišića. Dobivamo ga izlaganjem suncu, ali ako smo rijetko izloženi danjem svjetlu, to može dovesti do niske razine vitamina D u tijelu.

Vitamin E

"Vitamin E je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati staničnu štetu, koja može rezultirati rakom, bolestima srca, dijabetesom, Alzheimerovom bolesti, Parkinsonovom bolesti i drugim bolestima", zaključila je Elmardi.

Pročitajte više