Ovo voće smanjuje rizik od osteoporoze i poboljšava kvalitetu sna

Foto: Pexels

Kivi je voće koje potječe iz Kine, a danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Karakteristično je po smeđoj dlakavoj kori i sočnoj, zelenoj ili žutoj unutrašnjosti s malim crnim sjemenkama.

Bogat je vitaminom C, vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Iako je slatkog okusa, kivi je voće pogodno za dijabetičare. Ovo su zdravstvene dobrobiti kivija.

Izvor vitamina C

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u podršci imunološkog sustava. "Jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C, pomažući tijelu da se obrani od bolesti", rekla je nutricionistica i edukatorica za dijabetes Archana Batra, za HealthShots.

Pun je antioksidansa

Ovo je voće bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ti antioksidansi igraju ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Podržava mršavljenje

Unatoč slatkom okusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućim i hranjivim međuobrokom za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrijednosti u kiviju potiče osjećaj sitosti, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve mršavljenja.

Dobar je za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidansa u kiviju podržava zdravlje kože, potičući sintezu kolagena i štiteći kožu od oksidativnih oštećenja. Redovita konzumacija kivija može pridonijeti mlađem i svjetlijem tenu kože.

Poboljšava kvalitetu sna

Kivi sadrži jedinstven spoj koji se zove serotonin, često povezan s regulacijom raspoloženja i spavanjem. "Konzumacija kivija prije spavanja može doprinijeti poboljšanju kvalitete i trajanja sna, što ga čini prirodnom i zdravom opcijom za rješavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K neophodan je nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podupire apsorpciju kalcija te doprinosi jakim i zdravim kostima. Kivi je dobar izvor ovog vitamina pa ga vrijedi dodati u prehranu.

Postoje li nuspojave konzumiranja kivija?

Dok se kivi općenito smatra sigurnim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih moramo biti svjesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i osjećati simptome kao što su svrbež, oteklina ili otežano disanje.

Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može uzrokovati probleme s probavom ili alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Ako smo zabrinuti ili osjetimo bilo kakve nuspojave, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom.

Pročitajte više