Papirnati ručnici ili sušila? Kako pravilno osušiti ruke i spriječiti širenje virusa?

Foto: 123RF

PANDEMIJA koronavirusa prisilila nas je da preispitamo mnoge higijenske navike - uključujući i to kako sušimo ruke u javnim toaletima.

Stručnjaci se slažu da je sušenje ruku gotovo jednako važno kao i pranje, ali još uvijek raspravljaju o tome jesu li bolji odabir papirnati ručnici ili sušila za ruke.

"Rekla bih da je najbolje da osušite ruke papirnatim ručnikom koji nakon toga bacite", rekla je Sandra Kesh, zamjenica ravnatelja i specijalistica za zarazne bolesti u Westmed Medical Grupi u New Yorku.

Kesh je objasnila da je cilj pranja i sušenja uklanjanje što više virusnih čestica, kao i istodobno izbjegavanje prelaska tih mikroba na bilo koje druge površine. Kako ona objašnjava, uz pomoć sušila vlaga s vaših ruku isparava, ali je također moguće i da sušilica vlagu s virusnim česticama širi po zraku.

"Papirnim ručnicima hvatate virusne čestice i uklanjate ih iz fizičkog okruženja, a zatim ih sigurno odbacujete u kantu za smeće", rekla je Kesh.

Njezino mišljenje je potvrdilo i jedno od brojnih istraživanja. Naime, jedna nedavna studija pokazala je da je vjerojatnije da će površine koje su dodirivali ljudi koji su koristili sušila za ruke biti kontaminirane nego površine koje su dodirivali ljudi koji su koristili papirnate ručnike.

Osim toga, postoje još neke prednosti korištenja papirnatih ručnika.

Papirnatim ručnikom možete sigurno obrisati i rukohvate na vratima te izbjeći kontakt s bakterijama, rekao je Paul Pottinger, profesor zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu u Washingtonu.

"U protivnom se može dogoditi da ponovno kontaminirate ruku kad pokušate izaći iz zahoda", rekao je.

Naravno, gledajući iz ekološke perspektive, sušila ruku su generalno bolji izbor. 

"Moramo biti svjesni papirnatih ručnika i upravljanja otpadom“, rekao je Jagdish Khubchandani, izvanredni profesor zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Ball State.

Khubchandani je dodao da se moramo potruditi pravilno odložiti papirnate ručnike kako sanitarni radnici ne bi bili izloženi klicama, piše Today. Također, smatra da je potrebno gledati puno širu sliku te utjecaj naših odabira na okoliš.

 

Pročitajte više