Pet namirnica koje će nas ugrijati tijekom hladnog vremena i poboljšati zdravlje srca

Foto: Pixabay

Tijekom hladnih dana često žudimo za toplom hranom koja će nas ugrijati. Međutim, takvi obroci znaju biti kalorični pa uzrokuju debljanje i porast razine kolesterola u krvi. Dijetetičarka Victoria Taylor otkrila je koja nas hrana može ugrijati, a istovremeno pridonosi zdravlju srca.

Povrtna juha

Juha od povrća je odličan izbor jer pomaže povećati unos vitamina, minerala i vlakana. Ni juhe od mesa nisu loš izbor. Studija Sveučilišta Nebraska u SAD-u otkrila je da tanjur pileće juhe ima protuupalno djelovanje, ublažavajući simptome prehlade.

Slatki krumpir

Slatki krumpir ili batat sadrži vitamin C i beta-karoten koji se pretvara u vitamin A, važan za zdravlje očiju i jačanje imuniteta.

Kuhana jaja

Jaja se više ne smatraju krivcima za povišen kolesterol, a sadrže malo zasićenih masti. Zdrava su i za kosti jer su izvor vitamina D. Jaja, također, sadrže kolin, povezan sa smanjenjem rizika od demencije i depresije.

Zapečeni grah

Zapečeni grah pripremite na umaku od rajčice koji je bogat likopenom, povezanim sa smanjenjem rizika od raka. Grah je prepun proteina i vlakana, a ako uz njega pojedete krišku kruha od cjelovitih žitarica, dodatno povećavate sadržaj vlakana u svom obroku.

Zobena kaša

Za doručak birajte toplu zobenu kašu, bogatu proteinima, vlaknima i vitaminom B. Studija objavljena u Nutrition Research otkrila je da jedenje zobi povećava šanse za održavanje zdrave tjelesne težine. Svojoj kaši dodajte borovnice koje mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i potaknuti rad mozga.

Pročitajte više