Pet ranih znakova upozorenja na rak gušterače

Foto: Pexels

PREMA podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za posljednjih pet godina, u Hrvatskoj oko 800 osoba godišnje oboli od raka gušterače. Mučan proljev i značajan gubitak težine neki su od najčešćih simptoma. Ova opaka bolest ima još nekoliko simptoma koji se mogu javiti u ranoj fazi bolesti.

Žutica

Žutica, odnosno žutilo kože i očiju, jedan je od najčešćih ranih simptoma raka gušterače. Žutica je uzrokovana nakupljanjem bilirubina, žućkasto-smeđe tvari koju proizvodi jetra. Jetra oslobađa žuč, tekućinu koja pomaže probavi, koja sadrži bilirubin. U normalnoj funkciji jetre žuč se kreće kroz kanale u crijeva i pomaže u razgradnji masti. Međutim, kada se žučni kanali začepe, bilirubin se nakuplja, a koža i oči postaju žuti.

Drugi znakovi žutice uključuju tamnu mokraću, svijetlu ili masnu stolicu i svrbež kože.

Bol u želucu

Tumori koji rastu u određenim dijelovima gušterače mogu pritiskati druge organe i živce u tijelu, uzrokujući bolove u području želuca. Pacijenti tu bol opisuju kao "tupu i dosadnu" te kažu da se najčešće javlja u gornjem dijelu trbuha. Bol se u početku može javljati i nestajati, ali postat će konstantnija kako bolest napreduje. Nekad, zbog lokacije tumora, bol se uopće ne mora javiti.

Bol u leđima

Ova bol je najčešće uporna i najčešće je lokalizirana u sredini leđa ili neposredno ispod lopatica. Kao i bol u želucu, hoće li se bol javiti, ovisi o lokaciji tumora.

Iznenadni gubitak težine

Osobe s rakom gušterače mogu patiti od neobjašnjivog gubitka težine. To se može dogoditi zbog problema s gušteračom, koja pomaže u probavi hrane, i/ili zbog gubitka apetita.

Plutajuća stolica

Proljev i zatvor ponekad mogu biti znakovi raka gušterače, ali postoji jedan specifičan simptom. Plutajuća, blijeda i masna stolica jasno ukazuje da postoji ozbiljan problem.

Naime, plutajuću stolicu uzrokuje masnoća koju tijelo inače normalno apsorbira. Kad rak gušterače remeti normalan probavni proces, masnoća ostaje neprobavljena i završi u stolici, piše Daily Mail.

Ako uočite bilo koji od ovih simptoma, javite se svom liječniku za savjet.

Pročitajte više