Pet svakodnevnih navika za koje treneri kažu da nam mogu pomoći da ostanemo zdravi

Foto: Shutterstock

NAŠE svakodnevne navike imaju ogroman utjecaj na naše zdravlje i vitalnost. Uvođenje novih dnevnih rituala može nam pomoći da imamo više energije i postaviti temelje za dug, zdrav život. Ali da bismo na tom polju bili dovoljno uspješni, potrebno je pridržavati se nekih određenih pravila.

"Održavanje zdravih navika ponekad može biti vrlo izazovno, a život će nam usput baciti mnogo prepreka koje moramo preskočiti. Zato je važno planiranje jer, kada planirate ono što trebate postići, vjerojatnije je da ćete se toga pridržavati'', kaže Sarah Pope, certificirana osobna trenerica za Well And Good.

Dakle, bez obzira na to stvaramo li novi fitness režim, želimo postati zdraviji u cjelini ili samo tražimo načine da budemo još aktivniji, ovih pet dnevnih navika koje preporučuju osobni treneri pomoći će nam da postignemo svoje ciljeve.

1. Zakažite svoje treninge, ali ostanite fleksibilni

Mnoga istraživanja na ovu temu pokazala su da redovita tjelovježba pomaže pri očuvanju zdravlja pa je tako, naprimjer, studija iz 2018. godine zaključila kako redovito vježbanje promiče dugovječnost smanjenjem rizika od čak 40 kroničnih bolesti, što je uistinu nevjerojatna brojka.

Ali u užurbanim i stresnim danima, pronalaženje vremena za vježbanje nije uvijek jednostavno. Stvaranje rasporeda treninga unaprijed može vam pomoći da čak i u dane kada nam nije do vježbanja, ipak odradimo nekoliko minuta lagane tjelovježbe, bez obzira na to koje su okolnosti.

"Zakažite treninge u terminima za koje gotovo sigurno znate da bi mogli funkcionirati, bilo da trebate stvoriti novi raspored svaki tjedan ili češće kako biste udovoljili svojim drugim obvezama. Ako propustite sesiju ili se vaš raspored promijeni, imajte na umu da je fleksibilnost unutar vašeg plana ključna za to da ostanete pozitivni i dugoročno je provedete'', savjetuje trenerica Nicole Davis.

2. Izađite van svaki dan

Bez obzira na vremenske prilike ili neprilike, provođenje vremena na otvorenom može učiniti čuda za našu fizičku i mentalnu dobrobit. Istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost na otvorenom jača vaše zdravlje i raspoloženje više nego kada iste vježbe ili aktivnosti radimo u zatvorenom prostoru. Uz sve to, dobit ćemo i dnevnu dozu vitamina D, što je uvijek dobro za vaše zdravlje.

S istim se slaže i trenerica Megan Roup. ''Radim od kuće, stoga mi je važno započeti dan s malo sunca i šetnjom po kvartu. Pomaže mi da razbudim cijelo tijelo i osposobim mozak za obaveze koje me taj dan čekaju'', objašnjava za Well And Good.

3. Započnite svaki dan na najbolji način

Jutro je doba dana koje postavlja temelje za cijeli dan. Prema istraživanju iz 2016. godine objavljenom u časopisu Sleep Science, provođenje zdravih svakodnevnih navika odmah nakon buđenja može poboljšati zdravlje.

"Započnite svaki dan odavanjem počasti sebi, svome tijelu i, što je najvažnije, onome nad čime imate kontrolu. Bez obzira na to radi li se o meditaciji, jogi, trčanju ili treningu snage, uvijek predlažem svim svojim klijentima da odrade svoje treninge odmah ujutro, bez obzira jesu li jutarnji tipovi ili ne'', savjetuje Pope.

4. Učinite zdravu hranu jednostavnom opcijom

"Pripremite zdrave obroke unaprijed. Čak i onih dana kada nemate vremena kuhati cjelovite obroke, barem priprema zdravih grickalica ili međuobroka može vam pomoći da ostanete na pravom putu i ne posegnete za nezdravom hranom'', kaže Davis. Naime, ako zdrava hrana nije uvijek lako dostupna, mnogo je vjerojatnije da ćemo pojesti nešto manje hranjivo kad smo gladni.

5. Učinite spavanje glavnim prioritetom

Dobar noćni odmor nije presudan samo za osjećaj pripravnosti i usredotočenosti. Također će pomoći u održavanju vaše tjelesne kondicije i maksimalnom korištenju treninga, pomažući pritom tijelu da se odmori i oporavi do idućeg dana. Čak i kada dosljedno vježbamo odgovarajućim intenzitetom, sve bi moglo biti uzalud ako pritom dovoljno ne spavamo.

"Vašem tijelu treba kvalitetan san kako bi se oporavilo od svakodnevnih stresova poput posla i vježbanja. Ako se borite da održite solidan raspored spavanja, pokušajte planirati i postaviti ciljano vrijeme spavanja koje će funkcionirati s vašim ostalim obavezama'', objašnjava Davis.

Pročitajte više