Pivo je ipak dobro? Znanstvenici kažu da poboljšava zdravlje crijeva

Foto: Pexels

ISPIJANJE piva moglo bi biti dobro za zdravlje crijeva i imunološki sustav, zaključak je studije Medicinskog sveučilišta Dalian u Kini.

Znanstvenici su otkrili da bi umjereno pijenje piva možda moglo biti bolje za naše zdravlje od apstinencije. Tvrde da su polifenoli, vlakna i etanol u pivu ključni za jačanje imunološkog sustava, kao i da je pivo učinkovitije od probiotika kada se pije u razumnim količinama.

"Pivo je bogato esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima koje su uključene u regulaciju mnogih ljudskih fizioloških funkcija. Polifenoli u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji djeluju u oba smjera na crijevni mikrobiom. Neke komponente piva imaju slično ili čak jače djelovanje od probiotika", napisali su u zaključku.

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji pomažu vratiti prirodnu ravnotežu bakterija u crijevima kada je ona poremećena zbog bolesti i bore se protiv loših bakterija. Možemo ih naći i u kimchiju i kombuchi, kao i u siru i jogurtu.

Recenzija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition kaže: "Kombinirajući rezultate studija provedenih na ljudima i životinjama, postoji konsenzus da umjerena konzumacija piva ima blagotvoran učinak na imunološki sustav u usporedbi sa zlouporabom alkohola ili apstinencijom."

Dobrobiti koje konzumacija piva ima na crijeva odnose se samo na umjerene konzumente.

Recenzija kaže: "Rizik od smrti manji je kod onih koji piju malo i umjereno, a povećan kod onih koji piju često."

Pročitajte više