Počinje ljetno računanje vremena. Prevladajte promjenu uz ove savjete

Foto: Pexels

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, s dva na tri sata, sutra završava zimsko i započinje ljetno računanje vremena. To znači da ćemo noćas spavati sat vremena kraće, što je za mnoge loša vijest. Ako spadate među one koji ne podnose najbolje promjenu s zimskog na ljetno računanje vremena, ovo su savjeti koji bi vam mogli pomoći.

Izbjegavajte određene mirise u svojoj sobi

Stručnjakinja za spavanje, Carlie Gasia, kaže da je važno izbjegavati određene mirise u sobi ako ciljate na dobar san. Ističe da nas mirisi citrusa i peperminta mogu razbuditi jer stimuliraju isti živac koji se aktivira kada koristimo mirisne soli.

Nemojte drijemati

"Oduprite se potrebi da dugo drijemate tijekom dana kako biste nadoknadili izgubljeni san zbog promjene računanja vremena. Kratko drijemanje u trajanju od 15 do 20 minuta oko 14 sati može vam povećati energiju i poboljšati vaše kognitivno funkcioniranje", rekla je Gasia.

Koristite uljni difuzor s umirujućim mirisima

Dok je dobro izbjegavati neke mirise, preporučuju se sandalovina i vanilija za opuštanje.

Pripazite na prehranu

Korisno je uskladiti vrijeme obroka s cirkadijalnim ritmovima, kao što je jedenje ranije tijekom dana i laganiji obroci za večeru, što može optimizirati metaboličko zdravlje i podržati tjelesni prirodni ciklus spavanja i buđenja.

Carlie preporučuje da ograničite konzumaciju kofeina i alkohola prije spavanja jer oni također mogu naštetiti kvaliteti sna. Također, pametno je izbjegavati velike obroke neposredno prije spavanja jer to može uzrokovati nelagodu dok pokušavate zaspati.

Investirajte u sjenila za zatamnjivanje

Prije nego što legnete, zamračite sobu. Kad se probudite, odmah se izložite prirodnom suncu što će pokrenuti vaš cirkadijalni ritam, signalizirajući mozgu da je vrijeme za početak dana.

Održavajte sobu čistom i urednom

Carlie ističe da je dobro okruženje spavaće sobe jedan od najvažnijih aspekata dobrog sna. Spavaća soba koja je čista i uredna ograničava smetnje te olakšava smirivanje.

Provjerite je li vaša soba hladna

Posljednji savjet je da svoju sobu održavate na savršenoj temperaturi kako vam noću ne bi bilo previše vruće ili hladno. Prema Carlie, idealna temperatura za spavanje kreće se između 15 i 20 stupnjeva Celzijusovih.

Pročitajte više