Pomladite se bez botoksa: Tri vježbe za oblikovanje mišića i jačanje kože lica

Foto: Shutterstock

AKO biste radije preskočili invazivne tretmane poput injekcija i lasera, vježbe za lice mogle bi biti prirodna opcija za održavanje kože lica čvrstom. Kao i kod svake druge vježbe, različiti potezi aktiviraju različite mišiće, a dosljednost je ključna. Naime, ne možete očekivati da ćete imati zategnute obraze nakon samo jedne sesije. U nastavku vam donosimo tri brze i jednostavne vježbe za lice koje preporučuju stručnjaci, a možete ih izvoditi kod kuće.

''S obzirom na to da su svi mišići tijela dizajnirani za kretanje, logično je da se ista stvar događa i s vašim licem koje također ima mišiće pa tako zaslužuje i malo vježbe. To nazivamo jogom za lice, odnosno fenomenalnim načinom toniranja kože", objašnjava medicinska estetičarka Candace Marino koja vjeruje da redovito izvođenje vježbi za lice može znatno usporiti proces starenja, smanjiti napetost i pomoći u toniranju temeljnih mišića vašeg lica.

1. Vježba za podizanje očnih kapaka

Cynthia Rowland, stručnjakinja za fitness lica i kreatorica programa vježbanja Facial Magic, preporučuje ovu vježbu kako bi područje vaših očnih kapaka ojačalo i izgledalo zategnutije kao da ste tek izašli iz kozmetičkog salona.

''Tri prsta obje ruke stavite ispod obrva. Zatim laganim pokretima gurajte obrve prema gore. Usput obavezno gledajte ravno naprijed i pritom pokušajte zategnuti mišiće kako bi vježba imala što uspješniji učinak. Taj položaj držite deset sekundi, a u sedmoj sekundi zatvorite oči držeći obrve što je više moguće. Opustite se, a zatim ponovite ovaj potez još nekoliko puta'', savjetuje Rowland.

2. Vježbe za rješavanje podbratka

''Jagodice dva prsta stavite odmah iznad brade, odnosno na meko područje ispod usne. Nježno povlačite lice prstima prema gore, a zatim jezikom pritisnite nepce nakon čega biste trebali osjetiti kontrakciju mišića. Opustite se, a zatim nekoliko puta ponovite vježbu. Ona pomaže u jačanju mišića, toniziranju područja brade i ujedno smanjuje podbradak'', savjetuje medicinska estetičarka Candace Marino, a Rowland također preporučuje varijaciju spomenute vježbe.

''Podignite bradu i pritisnite jezik na nepce dok pritom gledate u strop. Zatim opustite usne da se lagano otvore i držite taj položaj pet sekundi. Otpustite, a zatim postupak ponovite još tri puta, svaki put po 10 sekundi'', dodaje.

3. Vježba za zategnutiji vrat

Opuštena koža na vratu najčešći je pokazatelj starenja. Stoga Marino savjetuje vježbu koja će vam pomoći u tome, a rezultat će biti mladolik i zategnutiji vrat. ''Istezanje i masiranje vrata može vam pomoći u ublažavanju napetosti, ali i zatezanju opuštene kože.

Za početak, nagnite glavu prema jednom ramenu, stavite dlan na čelo i nježno je povucite bliže ramenu dok ne osjetite zatezanje. Isti postupak ponovite i na drugoj strani. Nakon što istegnete obje strane glave i vrata, rukama izmasirajte mišiće na stražnjem dijelu vrata, krećući se od dolje prema gore'', savjetuje.

Pročitajte više