Kardiolozi: Uobičajena vrsta pića negativno utječe na krvni tlak

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o snižavanju krvnog tlaka prehranom, većina pažnje usmjerena je na sol. Američka udruga za srce navodi da smanjenje unosa natrija za samo 1000 miligrama dnevno može značajno poboljšati krvni tlak. No, prema kardiolozima i nutricionistima, slana hrana nije jedini krivac.

"Sol je samo jedan dio priče. Neka pića također mogu povisiti krvni tlak", kaže dijetetičarka Michele D. Rager za Parade. Prema zdravstvenim stručnjacima, postoji jedna vrlo uobičajena vrsta pića koja može povisiti krvni tlak čak i brže od soli - energetska pića.

"Energetska pića mogu uzrokovati nagli porast krvnog tlaka zbog načina na koji njihovi sastojci stimuliraju kardiovaskularni sustav", navodi dijetetičarka i nutricionistica Michelle Routhenstein.

Česta konzumacija može povećati rizik od hipertenzije i poremećaja srčanog ritma

Kardiolog dr. Randy Gould objašnjava: "Kofein potiče otpuštanje epinefrina - adrenalina - što može izazvati skok krvnog tlaka, koji obično doseže vrhunac unutar sat vremena."

Osim kofeina, energetska pića često sadrže i druge stimulanse. "Guarana je u biti dodatni izvor kofeina", objašnjava Rager, dodajući da ukupna količina stimulansa tada može biti veća nego što to deklaracija sugerira. Upozorava i na gorku naranču: "Gorka naranča, odnosno sinefrin, još je jedan stimulans koji može oponašati adrenalin i uzrokovati porast krvnog tlaka i otkucaja srca."

Važno je naglasiti da povišenje krvnog tlaka ne mora uvijek biti popraćeno simptomima. "Mnogi ljudi dožive takozvani 'tihi skok'", upozorava Routhenstein, osobito kod osoba koje redovito konzumiraju kofein.

Kardiolog dr. Cheng-Han Chen ističe da povremena konzumacija energetskih pića vjerojatno neće imati dugoročne posljedice, ali da njihovo često ispijanje može povećati rizik od hipertenzije i poremećaja srčanog ritma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.