Popularna vrsta prehrane mogla bi vam pomoći da za četiri dana trčite brže

Foto: Pexels

VEĆ neko vrijeme je moguće čuti koliko prednosti ima mediteranska prehrana: popravlja zdravlje srca, pomaže s upalom, a navodno i smanjuje rizik od depresije. No što ako doznate da prehrana bogata ribom, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima pomaže popraviti izdržljivost i izvedbu?

Nedavno provedeno istraživanje sveučilišta Saint Louis iz Missourija došlo je do upravo tog zaključka. Grupu muškaraca i žena podvrgnuli su strogom režimu prehrane. Svakog dana ispitanici su konzumirali četiri žlice maslinovog ulja, barem tri porcije orašastih plodova i voća, kao i dvije porcije povrća. Jeli su i ribu i mahunarke te limitirali unos mesa, sokova i slatkog. Nakon četiri dana trčali su po traci za trčanje.

Potom su ponovili postupak, ali režim prehrane bio je zapadnjački. Drugim riječima, jeli su hranu punu rafiniranog šećera, soli i masti. Dva puta dnevno morali su pojesti voće i minimalno jednom u danu porciju orašastih plodova i mahunarki.

Sudionici istraživanja su se kretali šest posto brže tijekom prvog eksperimenta u odnosu na drugi. Intrigantno je da su tijekom oba testiranja imali otprilike isti srčani puls. 

Znanstvenici smatraju da je rezultat u korist mediteranske prehrane prevagnuo zbog njenih antiupalnih i antioksidativnih efekata.

"Mediteranska prehrana ima sposobnost popraviti performanse odmah ili u roku nekoliko dana", kazao je jedan od istraživača dr. Edward Weiss. 

On tvrdi da je ovo istraživanje dokaz da je mediteranska prehrana odličan izbor za sve ljude koji žele biti uspješniji u rekreativnom i profesionalnom sportu.

Pročitajte više