Postoji jedan prišt koji nikad ne biste trebali istiskivati

Foto: Pixabay

AKO na nožnom prstu uočite prišt, nipošto ga nemojte istiskivati ili riskirate ozbiljnu infekciju. To je upozorenje poslao dermatolog dr. Muneeb Shah na TikToku. Pojasnio je kakva je to tajanstvena bubuljica i zašto se s njom ne treba šaliti.

"Ovo prvi put vidim na TikToku, ljudi to inače ne pokazuju. Ovo nije prištić", objašnjava on, otkrivajući da je curenje iz istisnutog prišta zapravo zglobna tekućina.

"Ovo je mukozna cista i povezana je sa zglobom. Može deformirati nokat i nikad se ne treba istiskivati", dodaje dr. Shah.

@dermdoctor

##duet with @FeralDoug RARE FIND - NOT A PIMPLE ##dermdoctor ##digitalmucouscyst

♬ Pink Soldiers - 23

Prema Američkom osteopatskom koledžu za dermatologiju (AOCD), mukozna cista je "uobičajena, benigna lezija koja se manifestira kao čvrsti čvor na prstima ruku ili nogu", što znači da se može zamijeniti s prištićem.

Cista je puna iste tekućine koja se nalazi i u zglobovima, a prema AOCD-u, to može biti znak traume ili artritisa, a ponekad se pojavljuju bez ikakvog razloga. 

Kao što ističe dr. Shah, ako uočite ovakvu cistu, nemojte je dirati. Vjerojatno će nestati sama od sebe. Ako vas muči, obratite se dermatologu jer se može ukloniti kirurški ili postupkom smrzavanja.

Pročitajte više