Prednosti konzumacije mascarponea za koje možda niste čuli

Foto: Shutterstock

MASCARPONE je sir podrijetlom iz sjeverne Italije. Kremaste je teksture i pruža razne mogućnosti pripreme. Prisutan je u umacima ili desertima poput tiramisua, ali ima i brojne nutritivne i zdravstvene prednosti.

Proteini su jedan od najistaknutijih nutrijenata u ovom proizvodu, iako ih ima manje nego u drugim mliječnim proizvodima (dva grama u porciji od 28 grama). Ali svakako treba istaknuti kalcij. Porcijom od 28 grama mascarponea unijet ćemo 4 posto od ukupne preporučene dnevne količine kalcija, koji je neophodan za održavanje zdravih kostiju i sprječavanje osteoporoze.

Čuvajte se kalorija i šećera

Mascarpone je relativno kaloričan sir. Porcijom od 28 grama unosimo do 120 kalorija. Zato treba pažljivo motriti njegov unos. 

Također, mascarpone ne sadrži sir, ali se on nalazi u većini jela koja se od njega pripremaju. Zato ga konzumirajte umjereno kako ne biste poništili prednosti koje pruža po pitanju unosa kalcija i proteina.

Pročitajte više