Preskakanje doručka može povećati šanse za razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema

Foto: Pexels

Mnogi preskaču doručak, ali sada se pojavio još jedan dokaz da je to zaista najvažniji obrok u danu. Američko udruženje za srce objavilo je studiju provedenu na 20.000 odraslih osoba prosječne dobi od 49 godina u SAD-u. Sudionici i njihove prehrambene navike proučavani su od osam do 17 godina, a rezultati su prilično iznenađujući.

Pokazalo se da su oni koji su hranu konzumirali unutar razdoblja od osam ili manje sati dnevno imali 91 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Također je otkriveno da oni s srčanim bolestima ili rakom imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

"Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da su ljudi koji su slijedili osmosatni post, imali veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti", komentirao je autor studije, Christopher D. Gardner.

"Iako je povremeni post popularan zbog svojih potencijalnih kratkoročnih koristi, naše istraživanje jasno pokazuje da kraći vremenski okvir za konzumaciju hrane nije povezan s dužim životom", dodao je.

Naglasio je da oni s postojećim srčanim oboljenjima ili rakom moraju biti svjesni povezanosti povremenog posta i povećane šanse za kardiovaskularne bolesti. Naravno, potrebna su dodatna istraživanja o ovoj temi kako bi se potvrdili nalazi jer postoji rizik da informacije o prehrani koje ispitanici sami navode nisu 100 posto točni.

Nekoliko uglednih liječničkih tijela zagovara tvrdnju da preskakanje doručka nije najučinkovitiji način za mršavljenje budući da postoji mogućnost prejedanja tijekom razdoblja kada jedemo.

Britanska nacionalna i zdravstvena služba također podupire ovu tezu, preporučujući zdrav doručak pun proteina i vlakana umjesto slatkih žitarica i prerađenog mesa, kao što je šunka. Obroci poput kaše s voćem, proteinskih smoothieja, omleta s gljivama ili čak klasične kajgane idealan su izbor.

Pročitajte više