Preskakanje vijače ili trčanje? Stručnjaci izračunali koja vježba troši više kalorija

Foto: Shutterstock

KOD biranja najboljih kardio vježbi s glavnim ciljem sagorijevanja kalorija i smanjenja potkožnog masnog tkiva često se na samom vrhu popisa nalaze trčanje i preskakanje vijače. Obje opcije imaju mnogo dobrobiti za vaše zdravlje pa tako poboljšavaju funkciju krvožilnog sustava, utječu na smanjenje rizika obolijevanja od niza bolesti, pozitivno djeluju na opće psihofizičko stanje, ali i pomažu pri mršavljenju.

No, koja je od ovih vježbi bolja kada je riječ o mršavljenju i trošenju kalorija? Izgleda da stručnjaci imaju odgovor i na ovo pitanje, barem tako pokazuje istraživanje koje se bavilo upravo ovom dilemom.

Što pokazuju rezultati istraživanja?

Vrlo zanimljiv podatak je da se u 10 minuta preskakanja vijače potroši jednak broj kalorija kao kod 30 minuta trčanja. U istraživanju je sudjelovalo 100-tinjak muškaraca koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva je preskakala vijaču tempom 120 preskoka u minuti, odnosno sveukupno 10 minuta, dok je druga skupina trčala u trajanju od čak pola sata.

Nakon šest tjedana stručnjaci su testirali obje skupine takozvanim Harvardskim step testom. To je zapravo poseban test izdržljivosti, kondicije i sposobnosti osobe da se oporavi nakon naporne vježbe provjeravanjem stope oporavka.

Sve dobrobiti preskakanja vijače

Rezultati su pokazali da su obje grupe postigle jednaku razinu poboljšanja kardiovaskularne efikasnosti, ali je razlika bila u trošenju kalorija, prenosi Taylor & Francis Online. Naime, studija je pokazala da se u samo 10 minuta preskakanja vijače potroši jednak broj kalorija kao i u slučaju da trčimo čak pola sata.

Drugi zanimljiv podatak je da u sat vremena preskakanja vijače osoba teška 70 kg potroši oko 744 kalorija, dok osoba iste težine u sat vremena trčanja umjerenim tempom potroši manje, tek 560 kalorija. Kada uspoređujemo potrošnju kalorija između trčanja i preskakanja vijače, dolazimo do zaključka kako je više pozitivnih odgovora upravo na strani vijače.

Pročitajte više