Prljava istina: Otkriveno je koliko često treba mijenjati kuhinjsku spužvicu

Foto: 123RF

VJEROJATNO je svakodnevno koristite, čak i nekoliko puta u danu ako nemate perilicu posuđa, no jeste li sigurni da je kuhinjska spužvica kojom perete posuđe čista? Prema istraživanju provedenom 2017. godine u Njemačkoj, nije.

Naime, istraživači su otkrili da bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom ostaju na vašoj spužvici čak i ako je operete u kipućoj vodi ili mikrovalnoj pećnici.

"Dugoročno gledano, nikakvo čišćenje kuhinjske spužvice neće biti dovoljno učinkovito da bi uklonilo sve bakterije", napisali su znanstvenici u sažetku.

Oni sugeriraju da se spužvica promijeni jednom tjedno.

Kako očistiti kuhinjsku spužvicu?

Iako istraživanje otkriva da čišćenje spužvice neće pomoći dugoročno, svaki dan bi je trebalo dobro oprati deterdžentom u vrućoj vodi pa još mokru zagrijati u mikrovalnoj pećnici oko dvije minute. 

Ako nemate mikrovalnu pećnicu, možete je nakon pranja staviti na gornji stalak u stroju za pranje posuđa i upaliti ciklus sušenja ili je namakati minutu u otopini od pola čajne žličice izbjeljivača na litru tople vode.

Ipak, ako je vjerovati istraživanju, najbolje je investirati u veliko pakiranje spužvica koje ćete mijenjati na tjednoj bazi, dok biste za čišćenje kuhinjskih površina trebali odabrati antibakterijske maramice ili krpe od mikrovlakana koje se mogu oprati u perilici rublja.

Pročitajte više