Profesor s Harvarda savjetuje da preskočimo losos i tunu: Jedite ovu ribu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SVE više ljudi dodaje ribu u svoju prehranu zbog omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce. No možda je vrijeme da preskočimo losos i tunu i umjesto toga posegnemo za srdelama i školjkama.

"Manja riba i školjkaši mogu povećati vaš unos mikronutrijenata, poput cinka, željeza, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina", kaže profesor nutricionizma na Sveučilištu Harvard Christopher Golden.

"Od svih vrsta, male ribe su najbolji izvor ovih hranjivih tvari na bazi njihove težine. Dakle, nedovoljno ih konzumiramo", dodao je.

Što se ribe tiče, njegov savjet je povećati unos haringe, skuše, srdele i inćuna. Od školjki preporučuje kamenice, dagnje i Jakobove kapice, prenosi CNBC.

"Ako jedete manju ribu, kao i školjke, vjerojatnije je da unosite manje količine žive. Osim toga, ove vrste ribe i školjki su najbolji mogući izvori hrane životinjskog podrijetla sa stajališta održivosti", poručio je.

I za kraj, ne zaboravite morske alge.

"One imaju malo kalorija, dobar su izvor vlakana, a također sadrže jod, mineral potreban za proizvodnju hormona štitnjače", navodi se u članku Harvard Health Publishinga.

Pročitajte više