Rad od kuće i nezdrava prehrana: Kako uvesti zdrave navike u ovakav način života

Foto: 123RF

POSAO od kuće je i blagoslov i kletva. S jedne strane imate slobodu da se odjenete kako želite i završavate obaveze iz udobnosti svog kauča. Svakako, jedna od najvećih prednosti je i to što imate čitavu kuhinju na raspolaganju i mogućnost da "gricnete" nešto kad god poželite. Ipak, to je dobro samo do onog trenutka dok ne poželite izgubiti težinu.

Investirajte u opremu za vježbanje koju možete koristiti kod kuće

Nisu vam potrebne skupocjene sprave i bogata oprema kako biste postigli željenu težinu. Zapravo, kako je vlasnica fitness platforme Daily Burn, Amanda Murdock, rekla, nije vam uopće potrebno da budete učlanjeni u neku teretanu. Umjesto toga, možete uložiti novac u nekoliko osnovnih spravica potrebnih kako biste vježbali sami.

"Većinu vježbi koje radite u teretani možete raditi i kod kuće uz malo novca koji biste uložili. Na primjer, kupnjom nekoliko utega, traka i pretplata na neku od platformi za savjete o vježbanju, dat će vam iste rezultate kao i teretana", kaže Amanda.

Otkrijte aktivnosti koje volite raditi  i bit će vam lakše držati se plana

Na vježbanje se najčešće gleda kao na nešto što morate napraviti kako biste postigli svoje ciljeve i izgubili težinu. Iako je točno da je fizička aktivnost jako važna komponenta, ne bi vam trebalo trebala ona predstavljati opterećenje. A i ne mora! Ključ je u tome da nađete vježbe i aktivnosti u kojima uživate tako da vrijeme koje utrošite na njih djeluje kao dobro iskorišteno vrijeme.

Recimo, ako volite voziti bicikl i mogli biste ga voziti satima, onda radite to.

Spavanje u određeno vrijeme

Prehrana i vježbanje su dva najvažnija elementa u gubljenju težine. Treći važan element je spavanje. Na spavanje trebate ići u određeno vrijeme i da imate što kvalitetniji san. Kako je vaš životni prostor ujedno i vaše radno mjesto, važno je da za sebe izdvojite prostoriju za spavanje koja će biti namijenjena upravo tome, a ne radu.

Certificirani osobni trener, Rob iz tvrtke Minimal fit kaže: "Važno je isključiti poslovni telefon i e-poruke najmanje sat vremena prije nego što legnete. Ovo će vam pomoći da se opustite. Također probajte prigušiti svjetla u kući, priuštite sebi toplu kupku i koristite aplikacije koje će vam pomoći da se opustite.

Napravite u kući prostor koji može biti vaše mjesto za vježbanje

Kada radite od kuće i niste učlanjeni u neku teretanu, važno je da napravite prostor za vježbanje tu gdje živite. Možete iskoristiti cijelu sobu za to ili samo neke dijelove sobe i transformirati je u vašu mini teretanu.

Kelly Borowiec, osnivač Keebs Fitnessa, predlaže da, nakon što dizajnirate svoj prostor za vježbanje u kući, opremite taj prostor nekim nužnim stvarima poput debelih prostirki i utega za vježbanje težine 5-10 kg.

Vježbajte u ono vrijeme kada ste najenergičniji

Nakon što shvatite u kakvim vježbama najviše uživate, nužno je ustanoviti i to u koje doba dana ste najenergičniji.

Bilo da ste više jutarnji tip ili ste produktivniji navečer, ustanovite što vam najviše odgovara i vježbajte uvijek u to vrijeme.

Pažljivo birajte obroke i grickalice

Prehrana je jednako važna, ako ne i važnija od vježbanja pri gubitku težine. Bilo da radite od kuće ili drugačije, neminovno je to da ćete često posezati za brzom hranom i grickalicama. Jedna isprobana metoda u koji se Kelly Borowiec kune jeste to da napunite svoj hladnjak zdravim grickalicama i unaprijed pripremite zdrave obroke. Tako ćete, kada budete željeli dosegnuti za nekim grickalicama, već imati spremno nešto zdravo.

Ona je dala i savjet onima koji vole brzu hranu i rekla da je se ne moraju odreknuti te da je se odriču ako je jedu umjereno.

Pročitajte više