Robert Downey Jr. na dodjeli Zlatnih globusa: "Uzeo sam beta-blokatore." Što je to?

Foto: EPA

Robert Downey Jr. u nedjelju je kući odnio Zlatni globus za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Oppenheimer, ali pozornost na društvenim mrežama privukla je jedna rečenica iz njegovog govora.

"Da, uzeo sam beta-blokatore", rekao je kad je izašao na pozornicu po nagradu.

Prema klinici Mayo, beta-blokatori se obično koriste za smanjenje krvnog tlaka i regulaciju srčanog ritma. Medicinski stručnjaci kažu da mogu biti opcija i za one koji pate od anksioznosti povezane s tremom.

Što su beta-blokatori i kako djeluju?

Za razliku od antidepresiva, beta-blokatori ne mijenjaju kemiju mozga. To su lijekovi koji privremeno blokiraju fiziološke reakcije tijela na tjeskobu, poput ubrzanog otkucaja srca, stezanja u prsima ili ubrzanog disanja, ovisno o vrsti beta-blokatora koji se koristi.

Psihijatar Sheldon Zablow za USA Today izjavio je da su beta-blokatori najbolji za one koji su zabrinuti prije određenih događaja, poput važne prezentacije ili intervjua.

Prema dr. Zablowu, beta-blokatori su prilično sigurni i imaju nekoliko nuspojava, uključujući umor i seksualnu disfunkciju, iako se savjetuje izbjegavanje rigoroznih treninga ako ste uzeli lijek. Međutim, za one s postojećim stanjima poput astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), beta-blokatori mogu biti opasni, čak i smrtonosni, prema dr. Collinu Reiffu.

"Beta-blokatori mogu dovesti do bronhospazma kod osoba s astmom ili KOPB-om. Također, mogu prikriti epizode hipoglikemije, stoga morate biti posebno oprezni ako imate dijabetes", izjavio je dr. Reiff.

Dr. Zablow upozorava da su beta-blokatori samo kratkoročno rješenje za anksioznost.

"Ako netko ima blagu anksioznost, koja je posebno iscrpljujuća u društvu drugih, beta-blokatori bi mogli biti rješenje. Ali ako netko ima ozbiljniju anksioznost koja se javlja gotovo cijelo vrijeme, to bi zahtijevalo tretmane poput antidepresiva", dodao je.

Zaključak? Beta-blokatori mogu biti korisni za neke ljude, ali ne za sve. Trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom i potražiti pomoć od kvalificiranog medicinskog stručnjaka ako vam je potrebna pomoć u suočavanju s tjeskobom.

Pročitajte više