Samo šest sati sna ima šokantan učinak na naše tijelo. Evo kako to popraviti

Foto: Unsplash

I PTICE na grani znaju da nam je potrebno sedam do devet sati sna, ali mnogi od nas spavaju puno manje od toga. Stručnjakinja za spavanje Olivia Arezzolo kaže da postoji značajna veza između spavanja i zdravlja. San utječe na sve - od pamćenja, preko stresa i emocionalnog stanja, do zdravlja kože i cjelokupnog zdravlja. A svi koji spavaju samo šest sati po noći, upozorila je Arezzolo, imaju četiri puta veću vjerojatnost da će se prehladiti.

"San je vitalan. Oko 70 posto hormona rasta proizvodi se u dubokom snu, a on je odgovoran za zdravlje kože, kao i za svaku stanicu u tijelu. Uz nedovoljno vremena za oporavak, rastu šanse da ćemo biti iscrpljeni", rekla je za The Beauty Chef.

Olivia pojašnjava da se naš mozak rješava neurotoksina dok spavamo, a oni su krivac za gubitak pamćenja, čak i Alzheimerovu bolest.

"Dugoročni učinak nedostatka sna još je gori. Nosi 45 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja", navela je.

Iz tog razloga, Arezzolo savjetuje da preuzmete kontrolu nad svojim snom. Preporučuje duboko disanje i meditaciju te uzimanje dodatka magnezija, ako je potrebno, za koji je poznato da potiče pospanost i opuštanje. Ona voli popiti šalicu čaja od kamilice i ukloniti sve izvore plavog svjetla, poput mobitela, televizora, tableta i računala.

"Plavo svjetlo potiskuje melatonin i pridonosi poteškoćama sa spavanjem", dodala je.

Pročitajte više