Savjeti trkačice Shalane Flanagan o trčanju

Foto: Guliver/Getty Images

MOŽE li itko dati bolje savjete o trčanju od profesionalne trkačice?

Shalane Flanagan za časopis Shape otkrila je tajne koje joj pomažu pri trčanju, a s kojima se može poistovjetiti svaki trkač te ih primijeniti u svom životu.

1. Nemoj samo postaviti cilj


Zapiši ga, a zatim reci prijateljima. Kad prijatelji znaju što ste naumili, to je kao da imate hrpu osobnih trenera oko sebe.

2. Odredi kratkoročne ciljeve

Fokusiraj se na male, kratkoročne ciljeve koje ćeš zaista ostvariti i zatim lako krenuti na drugi cilj. "Želim bez problema prevaliti tu rutu" ili "Želim ponovno biti fit", puno su efikasniji od "Želim smršaviti 25 kilograma za pola godine".

3. Vizualiziraj kako prelaziš posljednju točku rute


U sportskom svijetu, vizualizacija je jako važna. "Uvijek vizualiziram kako me na samom kraju snažna protivnica pokušava prestići. Kad se to u stvarnosti dogodi nisam u strahu već spremna za izazov", kaže Flanagan.

4. Neka tvoja mantra bude specifična

"Kad sam se pripremala za Olimpijadu bila sam jako emotivna. Koristila sam mantru 'hladno izvršenje' kako bi vratila fokus.", kaže slavna trkačica. Promisli zbog čega ti je trčanje važno i napravi svoju mantru koja će te vraćati na pravi put.

5. Nabavi kostim za trčanje

To ne mora biti skupa sportska odjeća, važno je da je funkcionalna i da se razlikuje od trenirke koju nosiš po kući. Shalane predlaže vesele boje i neke detalje poput steznih čarapa - što god ti pomaže da se osjećaš kao "stroj za trčanje".

Pročitajte više