Saznajte što vam stopala govore o vašem zdravlju

Foto: Pexels

STOPALA su često zanemaren dio tijela, ali upravo vam ona mogu otkriti puno o zdravlju. 

„Stopala nam često ukazuju da nešto s našim tijelom nije u redu. Davno prije pregled stopala bio je jednako važan kao i pregled grla kako bi se dijagnosticirala bolest. Upravo zato su podijatri često prvi koji prepoznaju određenu bolest i upućuju pacijente na daljnja testiranja“, kaže podijatar Tony Gavin.

Promjena boje

Ako su vaša stopala plavičasta, možda imate probleme s cirkulacijom. No, dijabetes je također stanje koje može dovesti do promjene boje stopala, gubitka osjeta ili neobjašnjive boli.

Temperatura

Ako su vam stopala uvijek hladna, to je znak problema s cirkulacijom.

„Od hladnih stopala najčešće pate žene. Uglavnom to nije razlog za brigu“, ističe Gavin.

Oticanje

Oticanje stopala kod žena se često javlja u trudnoći, ali inače može ukazivati na visok krvni tlak ili bolest srca.

„Oticanje jednog gležnja povezuje se s poremećajima srca, a ako oba otiču onda je vjerojatnije problem u radu bubrega“, pojašnjava podijatrica Dina Gohil.

Nokti

Dr. Gavin kaže da je problem najlakše uočiti proučavanje noktiju.

„Specifične promjene boje ili rasta mogu signalizirati bolesti pluća, srca, jetre i bubrega, kao i dijabetes i anemiju. Zdravi nokti su glatki i jednake boje. Ako su nepravilni ili mijenjaju boju, vrijeme je za posjet liječniku kako biste se uvjerili da nije posrijedi ozbiljniji problem“, dodaje ovaj liječnik.

Promjena boje i izgleda nokta može biti i znak bakterijske ili gljivične infekcije.

Suhoća

Ekstremno suha ili vlažna stopala povezuju se s nepravilnim radom štitnjače i, ako takvo stanje potraje duže, dobra je napraviti pretrage kojima će se provjeriti rad tiroidne žlijezde.

Utrnulost

Utrnulost je znak sporijeg krvotoka. Ako vam se često javlja ovaj problem kad ste aktivni i krećete se, možda je u pitanju bolest arterija ili dijabetes.

Pročitajte više