Sedam neobičnih simptoma koje biste mogli primijetiti ako prestanete piti kavu

Foto: Pexels

ISPIJANJE šalice kave mnogim je ljudima bitan dio jutarnje rutine, baš kao i pranje zuba.

Međutim, u toj šalici se skriva puno više od pukog naleta energije koji dobivate svakim gutljajem. U mnogim slučajevima kava može imati izražene učinke na vaše zdravlje i dobrobit, a odustajanje od nje može značiti velike promjene, fizičke i emocionalne.

1. Vaša tjeskoba bi se mogla smanjiti

Ako se borite s tjeskobom, izbacivanje kofeina može donijeti dobrobit za vaše mentalno zdravlje.

"Kofein u kavi može biti stimulativan - čak i prekomjerno stimulirajuć - za neke osobe. Ova stimulacija može pogoršati anksioznost ako se kava redovito konzumira", kaže Alicia Galvin, dijetetičarka u Sovereign Laboratoriesu. Izbacivanjem kave s vremenom možete smanjiti osjećaj tjeskobe, objašnjava Galvin.

2. Problemi s refluksom bi se mogli smanjiti

"Kava je poznata po tome što opušta donji sfinkter jednjaka, što je pojas mišića između gornjeg dijela želuca i donjeg dijela jednjaka. Kada se to dogodi, kiselina se može vratiti u jednjak i uzrokovati žgaravicu i osjećaj žarenja, pa izbacivanje kave može pomoći u ublažavanju simptoma refluksa", kaže Galvin.

3. Možda ćete imati manje izražene simptome alergije

"Kava može sadržavati plijesni i gljivice, ovisno o tome gdje se uzgaja i obrađuje, pa ako patite od alergija, izbacivanje kave može pomoći u rješavanju tih problema", kaže Galvin.

4. Možda ćete bolje spavati

"Kava može negativno utjecati na san jer kofein blokira adenozin (kemikalija u mozgu koja potiče spavanje), a može poremetiti vaš cirkadijski ritam zbog nedostatka nakupljanja adenozina tijekom dana", kaže Lauren Minchen, nutricionistica iz tvrtke Freshbit, koja napominje da kofein u kavi može imati ometajuće učinke na vaš san do šest sati nakon zadnjeg gutljaja.

5. Možda ćete apsorbirati više vitamina i minerala iz hrane

Želite li dobiti maksimalnu nutritivnu korist od svoje hrane? Pokušajte smanjiti unos kave.

"Studije su pokazale da kofein, poput onoga u kavi, može blokirati apsorpciju vitamina B, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana, istodobno povećavajući brzinu izlučivanja magnezija, kalija, natrija i fosfata", kaže Minchen. 

6. Vaš se krvni tlak može sniziti

Ljudi s povišenim krvnim tlakom možda će imati koristi ako izbace kavu iz svoje svakodnevice, piše Eat This, Not That.

"Kofein može uzrokovati skok krvnog tlaka, a kava može blokirati hormon koji pomaže u održavanju arterija proširenima, pa ograničavanje kofeina može pomoći u snižavanju krvnog tlaka", kaže dijetetičarka Alana Fiorentino.

7. Možda ćete manje odlaziti na toalet

Ako se zateknete kako tijekom dana stalno jurite u kupaonicu - ili usred noći - odricanje od kave može vam pomoći.

"Kofein može uzrokovati pojačano mokrenje zbog svojih diuretičkih učinaka, ili čak uzrokovati potencijalne GI nuspojave, ali ograničavanje konzumacije kofeina može smanjiti odlaske u toalet, kao i ublažiti želučane probleme", objašnjava Fiorentino.

Pročitajte više