Šest namirnica koje podržavaju imunološki sustav, trebali bismo ih često jesti

Foto: Unsplash

ODREĐENE vrste namirnica poznate su po zdravstvenim dobrobitima i pozitivnom utjecaju na cjelokupno zdravlje. Trebalo bi ih redovito jesti kako bi mogle imati utjecaj na tijelo. Dijetetičarka Kara Lydon istaknula je šest namirnica koje redovitom konzumacijom mogu utjecati na jačanje i podržavanje imuniteta tijekom cijele godine.

Gljive

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da nedostatak selena može uzrokovati povećanu osjetljivost na zarazu virusima, a gljive su povrće koje sadrži ovaj nutrijent. Također, u gljivama se nalaze i riboflavin i niacin, koji su važni za podržavanje imunološkog sustava.

Slatki krumpir

Slatki krumpir i druge narančaste namirnice, poput mrkve, tikve i bundeve, sadrže antioksidans beta-karoten. Bogati su vitaminom A koji je neophodan za regulaciju jačine kože i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa. 

"Vitamin A pomaže u regulaciji imunološkog sustava i štiti od infekcija podržavajući stanice imunološkog sustava i barijere koje sprječavaju druge štetne stvari", objašnjava dijetetičarka Kara Lydon.

Bademi

Kako prenosi New York Post, bademi su izvrstan izvor vitamina E, još jednog antioksidansa odgovornog za podržavanje imunološkog sustava. Dijetetičarka preporučuje da se dnevno pojede jedna četvrtina šalice badema kako bi se u organizam unijela preporučena količina vitamina E.

Lisnato povrće

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Immunology, lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je vlaknima, antioksidansima i folatima koji pozitivno utječu na imunološki sustav. Ovo povrće možete kombinirati u različitim kombinacijama, kao ukusne hrskave grickalice, dodatak salatama ili u zdravim smoothiejima. 

Češnjak

Češnjak sadrži alicin koji se antibakterijskim i antifungalnim svojstvima bori protiv infekcija i bakterija. Kako biste uštedjeli vrijeme, možete konzumirati i mljeveni češnjak te ga jesti u kombinaciji sa špinatom i malo maslinovog ulja kao ukusan prilog nekom jelu, prenosi New York Post.

Riba

Selen, koji je posebno prisutan u kamenicama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže bijelim krvnim zrncima da proizvode citokine, proteine koji pomažu u uklanjanju virusa gripe iz tijela. Također, losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje utječu na smanjenje upala. 

Pročitajte više